Bron: Foto RCE

 

449 … Van der Meulen


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke kooromgang, de travee tegenover de derde straalkapel vanaf het transept, tussen de zevende arcadepijler en de pijler die de tweede en derde straalkapel van elkaar scheidt

maten 129 x 248 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De tamelijk grote zerk vertoont een geheel weggekapt oppervlak en daarbinnen nog eens drie verdiepte banden. Ook de hoekvierpassen laten een weggekapt oppervlak zien. Mogelijk is de zerk vroeger bedekt geweest met koperen platen, die dan ook de hoekvierpassen zullen hebben bedekt.

Wapens

Als de tenaamstelling in de oudste leggers zou samenvallen met de vermelding van de zerk met de tekst Begraeffenisse van Jan van der Meulen in Hs 1709, 72.2, dan moet deze zerk voorzien zijn geweest van het volgende alliantiewapen (1 schild): Gedeeld; I doorsneden; a twee schijven, elk beladen met een molenijzer, naast elkaar; 2 een geplante boom, staande op de schildijn [Van der Meulen]; II gedeeld; a doorsneden; 1 een leeuw; 2 drie drielingsbalken; b doorsneden; 1 een lauwerkrans, op elk kwartier voorzien van een vierblad; 2 een onbekend voorwerp met een hengsel. 1.
Bij het eerste wapendeel staat de naam Van der Meulen. Het tweede wapendeel is duidelijk aangepast om een evenwichtig beeld te creëren. In schilddeel II.1 is het wapen van de Bossche familie Van de Hezeacker te herkennen (zie zerk 406) en in dat in II.2 dat van de Bossche familie Kemp (zie zerken 295 en 302). De vrouw c.q. moeder van Jan van der Meulen zou dan een Van de Hezeacker ex matre Kemp kunnen zijn.

Geschiedenis

(Oud 478; Nieuw 14) *
Op de zerk stond oorspronkelijk het oude registratienummer 478. Toen deze nummers in 1752 door nieuwe werden vervangen, is voor het nummer op deze zerk het cijfer 1 geplaatst en werden de cijfers 7 en 8 zoveel mogelijk verwijderd. Zodoende kwam het nieuwe registratienummer 14 op de zerk staan.
Het graf stond in de oudste twee leggers geregistreerd op naam van Vander Meulen. Ten laatste in 1724 werd het overgeboekt op naam van Mari vander Meulen, weduwe Nieuwenhoff en niet veel later ook op die van Doctoor Mulder. Tussen 1752 en 1779 vond de overboeking plaats op naam van de kinderen van Johan en Maria Hester van der Meulen, twee bastaardkinderen van Johan van der Meulen, secretaris van ’s-Hertogenbosch, en zijn gouvernante of huishoudster Margaretha Wijnen. 2. Maria Hester was de weduwe van Willem Hendrik Muller, de hiervoor genoemde Doctoor Mulder. De kinderen van Johan van der Meulen waren Johanna; Margareta; Maria Godefrida; Johan Godfried; Amelia; en Maria Hester van der Meulen. De kinderen van Maria Hester heetten Josina Margareta Wilhelmina; Gerard Willem; Cornelis; en Maria Clara Muller. Op 21 juni 1779 werd nog de naam van Petrus Johannes Muller toegevoegd. Voor 1804 kwam het graf in het bezit van de kerk.
De zerk lag in ieder geval vanaf 1707 op het hoogkoor, in de derde travee vanaf het oxaal. Hoe lang hij daar bleef liggen, is niet bekend, maar vermoedelijk tot na 1821. Weliswaar komt hij niet voor op de plattegrond van Martini, maar dat zal zijn omdat Martini deze zerk waarop de inscriptie vermoedelijk toen al niet meer te lezen was, het vermelden niet waard vond. Ook op latere plattegronden ontbreekt de zerk. Op die van 1991 wordt hij weer getekend, en wel op de huidige plek.

Personen

 Meulen jr., Johan van der
 Meulen sr., Johan van der
 Meulen, Amelia van der
Meulen, Jan van der
 Meulen, Johan Godfried van der
 Meulen, Johanna van der
 Meulen, Margareta van der
 Meulen, Mari vander
 Meulen, Maria Godefrida van der
 Meulen, Maria Hester van der
 Muller, Cornelis
 Muller, Gerard Willem
 Muller, Josina Margareta Wilhelmina
 Muller, Maria Clara
 Muller, Petrus Johannes
 Muller, Willem Hendrik
 Nieuwenhoff, Mari
 Wijnen, Margaretha

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie