Bron: Foto RCE

 

448 Mathijs Wynandts van Heusden, 1677


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke kooromgang, de travee tegenover de derde straalkapel vanaf het transept, de meest noordelijke van de drie zerken vlak voor de straalkapel

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 105 x 202 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Middenboven zien we een verdiepte cirkel met een verhoogde rand. Hierbinnen is in reliëf het wapen weergegeven. De sterfdata ontbreken. Rechts naast het aanwezige nummer heeft het oude nummer gezeten, dat is weggekapt.

Wapens

Een jachthoorn, waaraan een met een pijl naar rechts doorboord hart is opgehangen. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend, welk lint onder vanuit de dekkleden komt en onder het schild eindigt in kwasten. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: de jachthoorn, waaraan een met een pijl naar rechts doorboord hart is opgehangen.

Bijzonderheden

Mathijs, zoon van Wijnant Cornelis van Heusden en Lysken N., was op 11 oktober 1605 gedoopt in de Sint-Jan. Mathijs was van beroep koopman in zijden lakens. In 1642 woonde hij aan de Vughterstraat, in 1662 kocht hij een huis in de Beurdsestraat. Mathijs trad in 1633 in het huwelijk met Henricxken (1606-1641), dochter van Willem Herincx en diens tweede vrouw Henricxken van Hulten. Uit dit huwelijk stamt een vijftal kinderen, allen gedoopt in de katholieke parochie van Sint-Jan. Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde Mathijs in 1642 met Catharina, in 1615 geboren als dochter van Mathijs Jan Wijtmans en Josina Wijnants (van Rosan). Uit dit huwelijk werden nog eens drie kinderen geboren. Op 72-jarige leeftijd maakte Mathijs in januari 1677 samen met zijn vrouw nog een testament op, waarbij de langstlevende van het echtpaar als erfgenaam werd aangeduid. In juli van dat jaar overleed Mathijs, op 27 juli 1677 werd hij in de Sint-Jan begraven. Zijn weduwe liet in september het testament openen. Daarna komen we haar niet meer tegen in de bronnen. Wanneer ze precies is overleden is onbekend. Zeker is dat Mathijs in de Sint-Jan werd begraven. Hoewel de ruimte die op de zerk die is uitgespaard voor zijn sterfdatum niet is ingevuld, kan toch worden aangenomen dat hij onder deze steen zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Josina, een dochter uit het tweede huwelijk, werd elders in de kerk begraven, onder zerk 391. 1.

Geschiedenis

(Oud 156; Nieuw 224; Martini 258; Smits 238) *
Het graf staat in de oudste twee leggers op naam van Wijnant van Heusden. Hij was de zoon van de op de zerk genoemde Mathijs Wynandts van Heusden en zijn tweede vrouw Catharina Wijtmans. Voor 1724 werd het graf overgeboekt op naam van Wijnants dochter Josina van Heusden, echtgenote van Paulus van Ceulen. Op 5 juni 1752 werd het graf eigendom van een dochter van Paulus en Josina, Catharina van Keulen. Ook in 1779 stond het nog op haar naam. Tussen 1779 en 1804 werd het eigendom van de kerk.
Op de plattegrond van Martini ligt de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, in de eerste travee vanaf het transept, enkele meters ten zuidoosten van de eerste koorpijler. Deze plek had hij ook in 1707 al. De plattegrond van Smits toont de zerk op zijn huidige plek. 2.

Personen

 Ceulen, Paulus van
 Herincx, Henricxken
 Herincx, Willem
· zie ook: 145. Anthonis Laureyns Donckers, 1643
 Heusden, Josina van (x P. van Keulen)
· zie ook: 389. Dirck Lonisz. van Wijck, 1558
· zie ook: 391. Leonijs Dierksz. van Wijck, 1570
Heusden, Mathijs Wijnandts van † 1677
· zie ook: 391. Leonijs Dierksz. van Wijck, 1570
 Heusden, Wijnant Cornelis van
 Heusden, Wijnant van
 Hulten, Henricxken Adriaens van
· zie ook: 145. Anthonis Laureyns Donckers, 1643
 Keulen, Catharina van
 N.N., Lysken
 Resant, Josina Wijnants van (x M. J. Wijtmans)
Wijtmans, Catharina
· zie ook: 391. Leonijs Dierksz. van Wijck, 1570
 Wijtmans, Mathijs Jans
· zie ook: 391. Leonijs Dierksz. van Wijck, 1570

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie