Bron: Foto RCE

 

406 Johanna van Kessel, 1646


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het koor, de vierde travee vanaf het transept, de middelste van een rij van drie zerken

maten 145 x 263 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Midden boven op de zerk bevindt zich een verdiepte cirkel met rand, waarin in reliëf het wapen is aangebracht. Hieronder is de gegraveerde inscriptie geplaatst. De rest van het oppervlak, zo’n tweederde van het geheel, is leeg gebleven.

Wapens

Drie drielingsbalken; een schildhoofd met een uitkomende leeuw [= Van den Heesacker]. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: een uitkomende leeuw.
Het wapen Van den Heesacker komt ook voor op zerk 195. Het wapen in Hs 1709, 82.2 heeft als bijschrift ‘HeesAcker’.

Bijzonderheden

Johanna van Kessel is een dochter van Hans van Kessel en Luytgart Jans van Strijp. In november 1607 was zij getrouwd met Mathys vanden Heesacker. Mathijs was op 4 april 1576 gedoopt in de Sint-Jan als zoon van Lambert Lamberts vanden Heesacker en diens tweede vrouw Margriet Mathys Lamberts Stoters. Zijn vader was door de Raad van Beroerten in 1568 verbannen wegens zijn aandeel in de troebelen van 1566 en 1567. In 1574 was hij echter weer terug in ’s-Hertogenbosch. Uit het huwelijk van Mathijs en Johanna stamt voor zover bekend slechts één kind, een zoon Lambert, die op 24 november 1608 in de Sint-Jan ten doop werd gehouden. Mathijs is tussen 1625 en 1627 overleden. Johanna overleefde hem zo’n twee decennia en werd op 27 april 1646, vier dagen na haar dood, in de Sint-Jan begraven in het graf ‘int L. vrouwen choor’ dat haar zoon Lambert in 1641 had aangeschaft. 1.

Geschiedenis

(Oud 497; Nieuw 34; Smits 204) *
In 1707 werd het graf aangeduid als t’ graft van heesackers. De legger van 1724 vermeldt de overboeking ervan op naam van Lambert van den Heesakker, alsook op die van zijn broers en zusters. Op 15 mei 1752 werd het graf overgeboekt op naam van Jan Ferdinant en Maria Agatha Schouten. Zij waren kinderen van een niet nader genoemde zus van Lambert van den Heesacker. Ten laatste in 1779 werd het graf eigendom van de kerk.
In 1707 lag het graf in het koor van de Lieve Vrouwe Broederschap, in de derde travee vanaf het transept, dezelfde plek als waar Johanna van Kessel in 1646 was begraven. Ten laatste in 1912 werd de zerk verplaatst naar zijn huidige plek.

Personen

 Ferdinant, Jan
 Heesacker, Lambert Lamberts vanden
 Heesacker, Lambert vanden
 Heesacker, Mathys vanden
 Kessel, Hans van
Kessel, Johanna van † 23-4-1646
 Schouten, Maria Agatha
 Stoters, Margriet Mathys Lamberts
 Strijp, Luytgart Jans van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie