Bron: Foto RCE

 

442 Dirck Artsen Tholinck, 1630


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de kooromgang, de oostelijke travee, de vierde zerk vanaf het noorden van een serie van vier zerken voor de middelste straalkapel

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 115 x 202 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Middenboven is in een verdiepte cirkel, aangegeven door een rand, het wapenschild aangebracht, met een lint hangend aan de cirkel. Het wapenschild heeft concave zijden en een soort driepas als onderzijde. Hieronder bevindt zich de tekst in kapitalen die opvallen door hun regelmatige verdeling over de regels. De gegraveerde cijfers 17. zijn vrijwel zeker de restanten van het oude registratienummer.

Wapens

Een zwaan. Hoeben noemt dit een gans.
Het wapen wijkt af van andere Tholinck wapens, zoals te zien op de zerknummers 113, 394 en 451.

Bijzonderheden

Dirck is een zoon van Aert Dirck Roelofs Toelinck of Tholinck en diens vrouw Jenneken. Dirck was koopman van beroep en kocht in 1624 van zijn schoonmoeder het huis ‘De Papegaai’ aan de Markt, waar hij in 1630 ook zijn laatste adem zou uitblazen. Dirck was actief lid van de schutterij van de kloveniers; in 1612 wordt hij als vaandrig vermeld, later heeft hij deze schutterij geholpen bij diverse vastgoedtransacties. Waarschijnlijk is Dirck eind zestiende eeuw getrouwd geweest met Walburg, dochter van boekdrukker Jan Gerits Scheffer (zie zerk 33), weduwe van Anthonis de Louwe. Walburg overleed op 25 november 1603. Een jaar later trad Dirck opnieuw in het huwelijk, ditmaal met Catharina, dochter van mr. Peter Adriaens van Dinter en Maria Adriaens van Empel. De kinderen Walburg, Jan, Maria en Nicolaes, uit dit huwelijk geboren, werden achtereenvolgens tussen 1606 en 1615 gedoopt in de Sint-Jan. Van Arnt en Peter, twee andere zonen van Dirck, is de doopinschrijving niet teruggevonden, waarschijnlijk stammen zij uit het tweede huwelijk. Catharina overleed in 1625, Dirck in 1630.
Vier kinderen van dit echtpaar werden eveneens onder deze zerk begraven. Jan, geboren in 1608, was in 1626 gaan studeren in Leuven en behaalde daar de graad van meester, waarschijnlijk in de vrije kunsten. Hij overleed op jonge leeftijd in 1634. Zijn – waarschijnlijk oudere – broer Arnt of Arnout was gehuwd met Eusebia, een dochter van Goyaert van Engeland de jonge, met wie hij tussen 1628 en 1636 minstens zes kinderen kreeg. Arnt overleed in 1637. Een derde zoon, Nicolaes, geboren in 1615, kreeg in 1642 met zijn vrouw Gertruyt Willems een zoon Dirck. Twee jaar later overleed Nicolaes. De vierde zoon was Peter. Hij was koopman en verwer van beroep, getrouwd met Mayken Jans van der Graft en vader van minstens acht kinderen. Peter overleed in 1654 en is de laatste persoon die op deze zerk wordt vermeld. Dochter Walburg, in 1606 geboren, was getrouwd met Gerit van Sutphen, die op een andere zerk in de Sint-Jan wordt vermeld (zerk 79) 1.

Geschiedenis

(Oud 176; Nieuw 200; Martini 241; Smits 233) *
In 1707 stond het graf op naam van Teulincx. Voor 1724 werd het overgeboekt op naam van Johan van Niel. Op 31 augustus 1752, na diens dood, vond de overboeking plaats op naam van zijn kinderen, alsook op die van Johanna en Petrus Nagelmakers, kinderen van wijlen Petrus Nagelmakers en Catharina Huijgermans. Laatstgenoemde Petrus Nagelmakers was een achterkleinzoon van de op de zerk genoemde Dirck Artsen Tholinck. Voor 1779 kwam het graf in het bezit van de kerk. Op 6 april 1804 werd geconstateerd dat het vol was.
De plattegrond van Martini toont de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, in de vierde travee vanaf het transept, ten noordwesten van de westelijke pijler van de eerste straalkapel. Hij lag hier in ieder geval vanaf 1707. Op de plattegrond van Smits is te zien dat de zerk in 1912 al op zijn huidige plaats lag.

Personen

Dinter, Catharina van
 Dinter, Peter Adriaens van
 Empel, Maria Adriaens van
 Engeland jr., Goyaert van
· zie ook: 130. Jan de Weer, 1605
 Engeland, Eusebia van
 Graft, Mayken Jans van der
 Huijgermans, Catharina (x P. Nagelmakers)
 Louwe, Anthonis de
 N.N., Jenneken
 Nagelmakers jr., Petrus
 Nagelmakers sr., Petrus
 Nagelmakers, Johanna
 Niel, Johan van
 Scheffers, Jan Gerits
· zie ook: 33. Lysbeth en Jenneken Hermans Bottermans, 1557
 Scheffers, Walburg
 Tholinck, Aert Dirck Roelofs
Tholinck, Arnout
 Tholinck, Dirck
Tholinck, Dirck Artsen † 19-4-1630
Tholinck, Jan
 Tholinck, Maria
Tholinck, Nicolaes
Tholinck, Peter
 Tholinck, Walburch
· zie ook: 79. Adriaen Hendricx van Zutphen, 1642
· zie ook: 327. Daniel van Zutphen, 1668
 Willems, Gertruyt

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie