Bron: Foto RCE

 

474 Jan Peters Wonders van Roosmalen, 1622


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, de derde travee vanaf het transept, de zuidelijke van een rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 141 x 227 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Sommige letters van de inscriptie zijn afgesleten. De wapens van de hoekschilden zijn weggehakt en het hoofdwapen is wat glad geworden. Rechtsonder op het middenveld is verder nog een beschadiging te zien. De tekstband heeft in de hoeken de vorm van vierkantjes, waarin zich wapenschilden bevonden. In het midden van het middenveld zien we in reliëf een ovaal met rand en daarbinnen het wapenschild.
De tekst van de tekstband loopt in het middenveld door. De rest van het middenveld is verder opgevuld met twee volgende inscripties, de laatste bestaande uit zes regels in kapitalen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I drie stuiken [Wonders]; II drie bomen, waartussen een geplaveide straat, de middelste boom uitkomend uit de straat, en een half varken, uitkomend aan de rechterzijde van de linkerboom [Verhouttert]. Het schild hangend aan een lint dat is bevestigd aan de twee daarboven schuinkruisgewijs geplaatste doodsbeenderen, die worden overtopt door een doodshoofd.
Kwartieren 1, 2, 3, 4 afgesleten.
Hs 1709, 14.1, geeft voor de vrouwsnaam Verbottert. In het wapen van Wonders ziet men hier een heel varken dat achter de middelste boom om springt, terwijl de straat zelf ontbreekt.

Bijzonderheden

De sleutelfiguur op deze zerk is Mariken Willems Verhouttert. Zij was tweemaal getrouwd, eerst met vleeshouwer Henrick Aelberts van Horssen en vervolgens met bierbrouwer Jan Peters Wonders, Bosch’ poorter, afkomstig uit Rosmalen. Zij woonde zowel met haar eerste als met haar tweede echtgenoot in ‘Het Half Varken’ aan de Hooge Steenweg. Mariken († 1615) en Jan († 1622) zijn de eersten die op deze zerk worden vermeld. Uit haar eerste huwelijk had Mariken vier kinderen, onder wie een dochter Deliana of Delyken, die trouwde met Ewolt (ook: Ewout, Ewit), een zoon van bierbrouwer Peter Frans van Susteren en Metken Eduard Wellens. Ook Ewolt was bierbrouwer, in ‘De Drie (Gouden) Kronen’ in de Kruisstraat op de Korenbrug. Het echtpaar Van Susteren is begraven in het graf van Deliana’s moeder, evenals twee van hun kinderen: Henrick († 1634) en Mechtelt (1606-1686), die gehuwd was met Johan Henricx de Roy.
Na Maria’s dood in 1615 hertrouwde Jan Peter Wonders met Elisabeth, dochter van wijntavernier Abraham Henrick Thomas en Catharina Jans die Wolf. Elisabeth was weduwe van een broer van Ewolt, bierbrouwer Frans van Susteren, die is begraven onder zerk 70. Met haar kreeg Jan in 1616 een zoon Frans ( in 1673 begraven in de Sint-Jan), die op zijn beurt bij Josina, dochter van Pauwels Wijnants van Resant en Johanna Hermans van Casteren vader was van een dochter Elisabeth. Die huwde met bierbrouwer Jan van der Putten en was de moeder van Aleidis Maria, die in 1716 trouwde met Mathijs de Mele. De toevoeging op de zerk dat het om het graf van Mathijs de Mele en de zijnen gaat wordt nog niet vermeld in Hs. 1709 14.1, en dateert dus van na 1709. Hoewel dit graf in het bezit van Mathijs de Mele was werd deze op 1 april 1747 niet in de Sint-Jan begraven, maar in de Sint-Cathrien. 1.

Geschiedenis

(Oud 203; Nieuw 166; Martini 219; Smits 264) *
In 1707 stond het graf te boek als t’ graft van Wonders en in 1724 stond het op naam van Elisabeth Wonders, echtgenote van Johan van der Putten. Tussen 1724 en 1752 kwam het aan Mathijs de Meele, op de zerk genoemd, en zijn kinderen. Op 5 juni 1752, Mathijs was inmiddels overleden, werd het overgeboekt op naam van diens weduwe Alijda Maria van der Putten en hun kinderen Francois; Hendricus Johannes; Hermannus; Ludovicus, echtgenoot van Geertruda van Ceulen; en Elisabet Maria de Mele, echtgenote van Ignatius Rigters. Ten laatste in 1779 werd het graf eigendom van de kerk.
De plattegrond van Martini toont de zerk op een plek die hij begin achttiende eeuw al innam, in de zuidelijke kooromgang, in de travee tegenover de derde straalkapel vanaf het westen, enkele meters ten zuiden van de pijler die de derde en de oostelijke straalkapel van elkaar scheidt. Ten laatste in 1912 kwam hij op de huidige plek.

Personen

 Casteren, Johanna Hermans van
· zie ook: 420. Willem Jansen Goebels, 1558
 Ceulen, Geertruda van
Horssen, Delyken van
 Horssen, Henrick Aelberts van
 Mele, Elisabet Maria de
 Mele, Francois de
 Mele, Hendricus Johannes de
 Mele, Hermannus de
 Mele, Ludovicus de
 Mele, Mathijs de
 Putten, Aleidis Maria van der
 Putten, Jan van der
 Resant, Josina Wijnants van (x F. van Susteren)
 Resant, Paulus Wijnants van (x J. van Casteren)
 Rigters, Ignatius
 Roy, Johan Hendricx de
 Susteren, Elisabeth van
Susteren, Ewolt van
 Susteren, Frans Peters van
· zie ook: 70. Frans Peters van Susteren, 1612
 Susteren, Frans van † 1673
Susteren, Henrick van
Susteren, Mechtelt van
 Susteren, Peter Frans van
 Thomas, Abraham Henrick
· zie ook: 70. Frans Peters van Susteren, 1612
 Thomas, Elisabeth Abrahams
· zie ook: 70. Frans Peters van Susteren, 1612
Verhouttert, Mariken Willems
 Wellens, Metken Eduard
 Wolf, Catharina Jans die
Wonders van Roosmalen, Jan Peters † 6-10-1622

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie