Bron: Foto RCE

 

436 Nicolaes Janssen Donckers, 1633


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de kooromgang, de oostelijke travee, de meest noordelijke van een rij van vier zerken vlak voor de middelste straalkapel

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 99 x 200 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is nogal glad geworden en de randen zijn praktisch afgesleten. De vormgeving is fraai te noemen. Binnen een rand die de zerk omgeeft, zien we twee rechthoekige cartouches, een bovenaan de zerk en de ander onderaan, beide omgeven door bandwerk. Het bandwerk aan de onderzijde bestaat uit twee voluten. Tussen beide cartouches is een lauwerkrans afgebeeld tegen een achtergrond van bandwerk. Hierbinnen is het wapen aangebracht in reliëf. Tussen de lauwerkrans en de onderste cartouche is verder nog in het midden een maskerachtige mannenkop te zien.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een golvende dwarsbalk van drie stukken, vergezeld van drie zespuntige sterren, boven twee en beneden een [Donckers]; II een leeuw [Van Jabeek]. Helm. Dekkleden. Helmteken: een zespuntige ster.
Het wapen Donckers komt ook voor op zerk 395, waar de datum van overlijden niet is ingevuld.

Bijzonderheden

Nicolaas is een zoon van lakenkoper Jan Nicolaes Donckers en Maria Lodewycx van Duren. Hij was getrouwd met Anna Arnt Anthonis van Jabeeck. Haar zuster Elisabeth was getrouwd met Rogier Peters van Broeckhoven en was elders in de Sint-Jan begraven (zie zerk 418). Het huwelijk van Nicolaas en Anna bleef waarschijnlijk kinderloos. Nicolaas had in 1594 het huis ‘De Drie Nobels’ in de Vughterstraat gekocht. Hij was net als zijn vader actief in de handel in wollen lakens. Van 1607 tot 1611 was hij kerkmeester van de Sint-Jan, vanaf 1612 was hij meester van het Groot Gasthuis. In 1617/8 werd hij als Zwanenbroeder lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1625 werd hij schepen van de stad. De val van ’s-Hertogenbosch in 1629 en de regimewisseling die dat met zich meebracht betekenden het einde van Nicolaas’ bestuurlijke carrière: als katholiek werd hij afgezet als gasthuismeester, hoewel hij oud-schepen was, kreeg hij geen toegang meer tot de vergaderingen van de stadsregering en werd hij – vanzelfsprekend – niet opnieuw tot schepen benoemd. Het echtpaar Donckers bleef in Den Bosch wonen. Nicolaas overleed op 29 januari 1633 en werd in de Sint-Jan begraven. Ook de naam van zijn vrouw werd toen op de zerk aangebracht, haar sterfdatum werd nog opengelaten. Op 14 december 1634 werd Anna naar haar laatste rustplaats in de Sint-Jan gebracht. Haar sterfdatum is op de zerk echter nooit toegevoegd. 1.

Geschiedenis

(Oud 194; Nieuw 181; Martini 231; Smits 228) *
In 1707 werd er gesproken van t’ graft van Jaebeecq. Ook in 1724 staat het graf op deze naam. Voor 1752 verviel het aan de kerk. Op 23 oktober 1800 werd genoteerd dat het vol was.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke kooromgang, in de travee tegenover de eerste straalkapel vanaf het westen, ten noordwesten van de pijler die de eerste en tweede travee scheidt, dezelfde plek die het graf in 1707 innam. Vermoedelijk werd de zerk al voor 1912 op zijn huidige plek gelegd.

Personen

 Broeckhoven, Rogier Peters van
· zie ook: 418. Nicolaas de Gyselaar, 1728
 Donckers, Jan Nicolaes
· zie ook: 162. Cornelis Gielissen, 1629
Donckers, Nicolaes Janssen † 29-1-1633
· zie ook: 162. Cornelis Gielissen, 1629
 Duren, Maria Lodewycx van
· zie ook: 162. Cornelis Gielissen, 1629
Jabeeck, Anna Arnt Anthonis van
 Jabeeck, Elisabeth Aert Anthonis van
· zie ook: 418. Nicolaas de Gyselaar, 1728

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie