Bron: Foto RCE

 

432 Frans Spijckers, 1556


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, voor de derde straalkapel vanaf het transept, de westelijke van twee zerken rechts voor de kapel

maten 54 x 112 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een kleine en smalle zerk, waarvan de tekstbanden met goed leesbare gotische letters zijn weergegeven als zijnde omgeslagen op de hoeken. De tekst beslaat maar iets meer dan twee zijden van de tekstband.

Bijzonderheden

Frans Spekers of Spycker(s), zoals hij in de bronnen meestal wordt aangeduid, is een zoon van korenkoper Jan Dircx Spycker van Geldrop. Frans was net als zijn vader actief in de graanhandel en was in 1551/2 deken van het korenkopersambacht. In de belastinglijst van 1547, wanneer de belasting op basis van de huishuurwaarde wordt geheven, komt hij niet verder dan de bovenste 60%, in 1552 en 1557 daarentegen, wanneer het om een belasting op inkomen en vermogen gaat, behoren hij en in 1557 zijn weduwe tot de 8% hoogst aangeslagenen. Frans was getrouwd met Peterken, een dochter van loodsmeester Jan Darkennes en diens eerste vrouw Mechtelt Coelborner (zie zerk 43). Uit dit huwelijk stammen vier kinderen. Na het overlijden van Frans is Peterken hertrouwd met Jan Anthonis van den Hoevel. In 1580 maakte Peterken, inmiddels ook weduwe van haar tweede man, haar testament. Kort daarop zal ze zijn overleden. Op de zerk van haar eerste man was ruimte gelaten voor haar naam en sterfdatum, maar die zijn nooit ingevuld. Waarschijnlijk is ze dan ook bij haar tweede man begraven. 1.

Geschiedenis

(Smits 224A) *
Het graf is, mede door het ontbreken van een registratienummer op de zerk, niet te traceren in de leggers. De zerk wordt op de plattegrond van Smits wel aangegeven, maar het bijbehorende registratienummer is niet leesbaar. Ondanks dat mag worden aangenomen dat de zerk voor 1912 op zijn huidige plek werd neergelegd.

Personen

 Coelborner, Mechtelt † 1523
· zie ook: 43. Jan Darkennes, 1572
· zie ook: 71. Jan Darkennes, 1572
 Darkennes, Jan
 Darkennes, Peterken
 Hoevel, Jan Anthonis van den
Spijckers, Frans † 3-8-1556
 Spycker, Jan Dircx

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie