Bron: Foto RCE

 

168 Johan van Driel, 1693


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, in het midden

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 145 x 277 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het oppervlak is ernstig beschadigd, met als gevolg dat grote delen van de inscriptie niet meer zijn te lezen.
Het betreft een inscriptiezerk zonder enige verdere versiering dan de tienregelige inscriptie. Meer dan de helft van het middenvak is leeg gebleven.

Bijzonderheden

Johan Cornelis van Driel was chirurgijn. Zeker tien kinderen uit zijn huwelijk met Elisabeth Everarts werden tussen 1650 en 1673 gedoopt in de Grote Kerk van Den Bosch en vermoedelijk nog meer. Twee van hen worden op de zerk genoemd, te weten Joost (1651-1714) en Engelina (1658-1692). Daarnaast was er een dochter Coniera of Cunera, in derde echt gehuwd met de zilversmid Hendrik van Haeff. Zij beiden liggen elders in de Sint-Jan begraven (zie zerk 360). In het testament van Johan van Driel en Elisabeth Everarts uit 1693 worden verder nog genoemd de zonen Cornelis (gedoopt 1667) en Isaac (1673), alsmede de dochters Anna Maria (1663) en Sophia. De genoemde Nicolaes van Brugge, koperslager in Den Bosch was een schoonzoon, gehuwd met hun dochter Margaretha van Driel, die in 1655 was gedoopt. Hun zoon Johan van Brugge, gedoopt op 20 november 1682, werd notaris en klerk op de stedelijke griffie en is eveneens onder deze zerk begraven.
Johan van Driel was enige tijd eigenaar van het huis ‘Den Haen’ aan de Markt. Daarnaast bezat hij twee huizen aan de Orthenstraat en het huis genaamd ‘Het Hasewijntie’ aan de Markt, sijnde twee woningen onder een dack, dat hij naliet aan zijn ongetrouwde kinderen om door henzelf te worden bewoond, al konden zij het naar believen ook verhuren. Tot zijn bezit behoorden ook twaalf morgen land in de Rosmalense hoeven. 1.
De aankoop door Jan van Driel van een graf met bijbehorende zerk in de Sint-Jan ging overigens gepaard met een aantal verwikkelingen. Oorspronkelijk was het graf, gelegen in het zuidertransept voor het Bacx-koortje, eigendom van de families Nouwen en Moonen. In 1675 was hier Jenne Lammerts Moonen begraven, in het graf van haar oudoom heer Anthonis Nouwen, in zijn leven cantor van Hilvarenbeek. Bartholomeus Nouwen, tot armoede vervallen, verkocht in 1680 samen met zijn broer Peter de begraafplaats voor drie dukaten aan Jan van Driel, die de oude opschriften en wapens van Nouwen en Moonen liet uithouwen. De familie Moonen en Jan Peter Nouwen te Tilburg accepteerden dat niet, hadden immers – zo zij zeiden – nooit toestemming gegeven tot verkoop en begonnen een procedure tegen Jan van Driel. In 1685 liep de zaak nog steeds, maar kort nadien bloedde hij dood toen de kinderen van mr. Nicolaes Nouwen de zerk verkochten aan de Hilvarenbeekse drossaard Jacobus Emens. Ook de erven Moonen deden hun aandeel van de hand. In 1693 werd Johan van Driel voor het Bacx-koortje begraven. 2.

Geschiedenis

(Oud 20; Nieuw 331; Martini 271; Smits 98) *
In 1707 stond het graf op naam van Jan van Driel. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van zijn kinderen. Op 3 mei 1752 werd het graf eigendom van een kleinzoon van Jan van Driel, Johan van Bruggen, en van de weduwe en kinderen van diens broer Paulus van Bruggen. In 1779 volgde de overboeking op naam van de weduwe en kinderen van Petrus van Bruggen, alsook op naam van Paulus Keldermans en diens kinderen. In de legger van 1804-1805 staat het graf op naam van twee zonen van Petrus van Bruggen en Adriana Papegaaij, Johan en Albertus van Bruggen. Ook stond het graf toen geregistreerd op naam van J. en M.C. Kelderman. Het betreft hier zeer waarschijnlijk Johanna en Maria Catharina Kelderman, tweelingdochters van Paulus Kelderman en Catharina van Luinen.
In 1821 lag de zerk nog steeds op dezelfde plek als bij de begrafenis van Johan van Driel in 1693, namelijk in de zuidelijke travee van het zuidtransept, ten noordwesten van de zuidoostelijke hoekpijler. Tussen 1821 en 1912 werd hij naar de huidige plek verlegd.

Personen

Brugge, Johan van
Brugge, Nicolaes van
 Bruggen, Albertus van
 Bruggen, Johan van
 Bruggen, Paulus van
 Bruggen, Petrus van
 Driel, Anna Maria van
 Driel, Cornelis van
 Driel, Cunera van
· zie ook: 360. Hendrick van Haaff, 1703
Driel, Engelina van
 Driel, Isaac van
Driel, Johan van † 8-9-1693
· zie ook: 360. Hendrick van Haaff, 1703
Driel, Joost van
 Driel, Margaretha van
 Driel, Sopia van
 Emens, Jacobus
Everarts, Elisabeth
· zie ook: 360. Hendrick van Haaff, 1703
 Haaff, Hendrick van
· zie ook: 360. Hendrick van Haaff, 1703
 Kelderman, Johanna
 Kelderman, Maria Catharina
 Keldermans, Paulus
 Luinen, Catharina van
 Moonen, Jenne Lammerts
 Nouwen, Anthonis
 Nouwen, Bartholomeus
 Nouwen, Jan Peter
 Nouwen, Nicolaes
 Nouwen, Peter
 Papegaaij, Adriana

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie