Bron: Foto RCE

 

162 Cornelis Gielissen, 1629


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het westen, ten noordoosten van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 100 x 173 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het rechterbovengedeelte van het wapenschild is afgesleten.
Om de zerk loopt een rand. In het middenveld zien we bovenaan een cirkel die wordt aangegeven door een verhoogde rand, met daarbinnen in reliëf het wapenschild dat met een koord is opgehangen aan de cirkelrand. Onder het wapen bevindt zich een zesregelige inscriptie. Het onderste derde gedeelte van de zerk is leeg gebleven.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I geschaakt; een linkervrijkwartier met een leeuw [Gielissen]; II een golvende dwarsbalk van drie stukken, vergezeld van drie zespuntige sterren, boven twee en beneden een [Donckers].

Bijzonderheden

Cornelis, zoon van mr. Gielis Anthonis van Gierle, was wollenlakenverkoper van beroep. In 1614 verwierf hij het pand ‘Den Vergulden Eenhoren’ in de Vughterstraat. Cornelis was getrouwd met Jacomina, een dochter van Jan Claes Donckers en Maria Lodewycx van Duren en een zuster van Nicolaas Donckers, die in 1625 schepen van ’s-Hertogenbosch was en elders in de Sint-Jan begraven ligt (zie zerk 436). In 1605 werd hun zoon Gielis gedoopt in de Sint-Jan, in 1607 hun dochter Johanna, die later trouwde met Jan van der Gracht. Jacomina overleed op 8 januari 1635 en werd twee dagen later in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/440?; Nieuw 526; Martini 343; Smits 92) *
Het betreft waarschijnlijk het graf dat aan het einde van de zeventiende in 1707 en 1724 op naam stond van Espendoncq, wellicht een verschrijving van de inscriptie. Zeker is in ieder geval dat het graf vanaf 1752 te boek stond als kerkgraf.
Vanaf minstens halverwege de achttiende eeuw tot zeker in 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de derde travee vanaf het westen, tussen de eerste en tweede arcadepijler van het middenschip. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk naar de huidige locatie verplaatst.

Personen

Donckers, Jacomina
 Donckers, Jan Nicolaes
· zie ook: 436. Nicolaes Janssen Donckers, 1633
 Donckers, Nicolaas Janssen
· zie ook: 436. Nicolaes Janssen Donckers, 1633
 Duren, Maria Lodewycx van
· zie ook: 436. Nicolaes Janssen Donckers, 1633
 Espendoncq, N.N.
Gielissen, Cornelis † 16-9-1629
 Gielissen, Gielis
 Gielissen, Johanna
 Gierle, Gielis Anthonis van
 Gracht, Jan van der

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie