Bron: Van Valkenburg BC

 

144 Abraham van Walcheren, 1701


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, ten zuiden van de tweede arcadepijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 129 x 242 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een zerk die tegenwoordig leeg is en waarvan alleen nog de verhoogde rand rondom de zerk is te ontwaren. Van de letters van de oorspronkelijke inscriptie zijn nog maar een vijftal letters te ontcijferen.

Bijzonderheden

Hs Martini nr. 352 geeft de volgende tekst: ‘De Graft stede / van Abraham van Walckeren / sterft den 2 Oct=r 1701 en Isaak / Hagen Bach sterft den 2 febru= / ari Anno 1714 ende ook van / de famille van Willem Ielligo / Anno 1716.
Van Abraham van Walcheren is maar weinig bekend. Misschien is hij de Abraham Schijn of Schim van Walcheren, gehuwd met Mayken Anthonissen, van wie in februari 1666 in de Kruiskerk een zoon Robbrecht werd gedoopt en in september 1668 een tweeling Robertus en Maria. In 1680 werd Abraham van Walcheren, samen met Caspar Duyts, predikant te Oerle, benoemd tot voogd over de onmondige kinderen van Isaaq van Leeuwen bij wijlen Maria, de dochter van de glazenier Caspar Duyts (zie zerk 357). Als zodanig was hij betrokken bij de verkoop in 1681 van het huis ‘de Bel’ aan de Brede Haven dat tot het bezit van Caspar Duyts had behoord. De genoemde Isaak Hagenbach was gehuwd met Maria van Walcheren, wellicht de hierboven genoemde dochter van Abraham en Mayken Anthonissen. Zij lieten op 29 november 1699 in de Grote Kerk een dochter Susanna Geertruijd dopen.
Willem Ielligo was gehuwd met Johanna Woestenburg, mogelijk een kleindochter van Abraham van Walcheren. Hun dochter Isabella werd in oktober 1713 gedoopt in de Grote Kerk. 1.

Geschiedenis

(Oud 87; Nieuw 535; Martini 352; Smits 84B) *
In 1707 stond het graf geregistreerd op naam van Abraham van Walcheren. In de legger van 1724 wordt het aangeduid op naam van Kornelia van Walcheren, weduwe Woestenburgh, en Maria van Walcheren, echtgenote van Jr anthonij de With. Op 5 juni 1752 ging het eigendomsrecht over op drie achterkleinkinderen van Abraham van Walcheren, te weten Cornelia Jellico en Abraham Jellico, predikant te Schipluij, en Christina Hermanni, echtgenote van Isaacq van Cleef. Verder kwam het op naam van Wilhelmina Johanna en Jacoba Maria Jellico, dochters van wijlen Johannis Jellico, een broer van de eerder genoemde Cornelia en Abraham Jellico, en dus ook een achterkleinkind van Abraham van Walcheren. Hij was in leeven Predikant tot Bergen op den Zoom. Ten slotte kwam het graf op naam van en Johanna Petronella Jellico, dochter van Joseph Jellico, voormalig Secretaris te Schijndel. Op 5 juni 1779 stond het graf enkel nog op naam van de in de vorige legger genoemde Cornelia, Abraham, Wilhelmina Johanna en Johanna Petronella Jellico, om ten slotte op 20 maart 1805 enkel nog toe te behoren aan laatstgenoemde Johanna Petronella.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in het midden van de tweede travee vanaf het westen, dezelfde plek als in 1707. Tegenwoordig ligt hij op de plaats waar Smits hem in 1912 aantrof, enkele meters meer naar het noordoosten.

Personen

 anoniem
 Anthonissen, Mayken
 Cleef, Isaacq van
 Duyts jr., Caspar † 1680
· zie ook: 357. Caspar Duyts, 1680
 Duyts, Caspar
· zie ook: 357. Caspar Duyts, 1680
 Duyts, Maria
 Hagenbach, Isaak
 Hagenbach, Susanna Geertruijd
 Hermanni, Christina
 Ielligo, Isabella
 Ielligo, Willem
 Jellico, Abraham
 Jellico, Cornelia
 Jellico, Jacoba Maria
 Jellico, Johanna Petronella
 Jellico, Johannis
 Jellico, Joseph
 Jellico, Wilhelmina Johanna
 Leeuwen, Isaaq van
Walcheren, Abraham van † 2-10-1701
 Walcheren, Kornelia van
 Walcheren, Maria van
 Walcheren, Robbrecht van
 Walcheren, Robertus van
 With, Antonij de
 Woestenburg, Johanna

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie