Bron: Foto RCE

 

132 Claes Laurijnssen Donckers, 1646


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de middenbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, in het midden

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 87 x 169 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Vooral het wapen is nogal vaag geworden. De zerk heeft geen rand en is helemaal opgevuld met de inscriptie in kapitalen. In het midden zien we een verdiepte cirkel zonder rand waarin zich het wapen bevindt. De regels acht tot en met twaalf van de inscriptie vullen de ruimte naast deze cirkel.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een golvende dwarsbalk van drie stukken, vergezeld van drie zespuntige sterren, boven twee en beneden een [Donckers], II een beurtelings gekanteelde dwarsbalk [Boyen]. Omgewende helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: de zespuntige ster uit het wapen. Het schild hangend aan een lint, niet zichtbaar uit de helm komend, dat opzij van het schild tevoorschijn komt en eindigt in kwasten.

Bijzonderheden

Claes Laureyns Donckers is een oudere broer van Anthony, wiens grafzerk zich eveneens in de Sint-Jan bevindt (zie zerk 145 en ook de stamboom aldaar). Hij is in 1558 of 1559 geboren en was van beroep (wollen)lakenkoper. Hij woonde in de Hinthamerstraat, in het huis ‘De Clockhenne’. Hij was 38 jaar lang luitenant van de Jonge Schuts. Op 5 februari 1585 was hij in de Bossche Sint-Pieterparochie in het huwelijk getreden met Heylken dochter van slager Philips Boyen. Heylken overleed op 11 maart 1637, Claes op 87-jarige leeftijd op 21 juni 1646.
Dit echtpaar Donckers-Boyen had minstens vier kinderen: Philips, Jan, Maria en Oda. Philips was net als zijn vader (wollen)lakenkoper. Uit zijn huwelijk met Adriana Cornelis werden in de jaren 1620 een drietal kinderen gedoopt in de Sint-Jan, onder wie op 5 februari 1622 een dochter Wouterken. Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde Philips op 5 maart 1634 in de Sint-Jan met Maria Thomas de Hont. Wouterken overleed 10 oktober 1636, haar vader Philips een dag later. Beiden werden in de Sint-Jan begraven. De tweede zoon Jan was koopman van beroep. Hij was regent van het Weeshuis en in 1641 schepen van ’s-Hertogenbosch. Hij overleed 23 februari 1666. Een dochter van het echtpaar Donckers-Boyen, Oda, was getrouwd met Jan Jan Roelofs van den Dungen, hopkoopman te Sint-Michielsgestel. Zij overleed op 21 november, haar sterfjaar is onzeker, wellicht 1662. De laatste persoon op deze zerk, Johanna van den Dungen is ofwel een dochter van Oda en Jan ofwel een zuster van Jan. Zij was getrouwd met Johan Pitten, zoon van de Weertse secretaris Martinus Pitten. Johanna overleed op 4 december 1668 en werd vijf dagen later in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Martini 262; Smits 285) *
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, in de eerste travee vanaf het transept. Op de plattegrond van Smits wordt de ligging van de zerk niet aangegeven. Pas op de plattegrond uit 1991 komt de zerk weer voor, en wel op zijn huidige plek.

Personen

Boyen, Heylken
 Boyen, Philips
 Cornelis, Adriana
 Donckers, Anthonis Laureyns † 1643
· zie ook: 145. Anthonis Laureyns Donckers, 1643
· zie ook: 214. Joost Hermans Pelgrom, 1557
Donckers, Claes Laurijnssen † 21-6-1646
Donckers, Jan
 Donckers, Maria
Donckers, Oda
Donckers, Philips
Donckers, Wouterken
 Dungen, Jan Jan Roelofs van den
Dungen, Johanna van den
 Hont, Maria Thomas de
 Pitten, Johan
 Pitten, Martinus

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie