Bron: Van Valkenburg BC

 

96 Willem Philips, 1579


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de zuidelijke zerk van de oostelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 98 x 186 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk over de rechtermiddenzijde. Van het wapenschild en de cirkel voor de hostie zijn slechts de linker zijkanten te zien.
Het gaat om een zerk met een tekstband die wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen op de hoeken. Hierin bevindt zich de inscriptie in gegraveerde letters, waarbij de linker tekstband leeg is gebleven. In het midden was een verdiepte cirkel te zien met daarin een kelk met hostie en daaronder het wapenschild, dat met een lint was opgehangen aan de cirkel erboven.

Wapens

Alliantiewapen (ouders?) (1 schild): Gedeeld; I een hand- of huismerk; II een leeuw.
Het hand- of huismerk bestaat uit de letters X, aan de bovenzijde gesloten, en P, met het gebogen letterdeel boven de afsluiting en de paal rustend op het snijpunt van de x. De P zal voor de achternaam van de begravene staan.
Hs 1709, 115.1, geeft de P niet volledig weer; de letter lijkt daar meer op een F met naar elkaar toegebogen dwarsdeeltjes. Onbekend is waarom de tekening uit circa 1900 de paal van de P laat zien als doorgetrokken tot de onderzijde van de X.

Bijzonderheden

Over Willem Philips zijn geen nadere bijzonderheden bekend.

Geschiedenis

(Oud 541/?; Nieuw 418; Martini 105; Smits 58) *
Het graf van Willem Philips was zeer waarschijnlijk vanaf 1707 tot in de negentiende eeuw eigendom van de kerk.
In 1821 lag de zerk van Willem Philips in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip van de kerk, in de tweede travee vanaf het transept. Deze plek had de zerk, blijkens de laatste drie leggers, in ieder geval ook al in het midden van de achttiende eeuw. De huidige ligging wijkt niet of nauwelijks daarvan af.

Personen

Philips, Willem † 12-8-1579

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie