Bron: Foto RCE

 

68 Maria Elisabeth van der Vaert, 1708


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijk buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, ten oosten van de derde pijler van de schiparcade

maten 83 x 159 cm
steensoort hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft geen rand of enige andere versiering. Er is slechts de zesregelige inscriptie in gegraveerde kapitalen aan de bovenzijde. De rest van de zerk is leeg gebleven.

Bijzonderheden

Maria Elisabeth van der Vaart was op 22 augustus 1677 rooms-katholiek gedoopt in de parochie van Sint-Jan als dochter van Adrianus van der Vaart en Maria de Vogelaer. Zij trouwde in 1702 met Johan Eenus, weduwnaar van Maria Catharina Morees bij wie hij een ‘dochterken’ Maria Catharina had. Johan Eenus woonde op de Markt. Hij was koopman en vervulde daarnaast enkele andere functies, zoals het penningmeesterschap van de polder Laag Hemaal en van Kessel, Maren en Alem, en het rentmeesterschap van de heer van Moergestel. Uit zijn huwelijk met Maria Elisabeth van der Vaart werden tussen 1702 en 1706 twee zonen en vervolgens twee dochters geboren. Nadat Maria Elisabeth van der Vaart was overleden, trouwde Eenus voor de derde maal, nu met de uit Antwerpen afkomstige Anna Cornelia van Brussel. Met haar kreeg hij tussen 1710 en 1723 nog eens acht kinderen. Al deze kinderen werden katholiek gedoopt. Johan Eenus overleed vermoedelijk niet eerder dan 1742 maar in ieder geval voor 1745. Vanwege het ontbreken van een sterfdatum op de zerk is het hoogst onzeker of hij wel daadwerkelijk bij zijn tweede vrouw werd begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 407A/218; Nieuw 141; Smits 49C) *
In 1707 stond het graf op naam van Van de Vaert. Nadat Maria Elisabeth in 1708 op jonge leeftijd was overleden, werd het overgeboekt op naam van Pieter en Allagonda van Bree. Beiden stierven echter kinderloos waarop het graf nog voor 1752 werd geregistreerd op naam van de Weduwe Adrianus van der Vaart, ofwel Maria de Vogelaer, de moeder van Maria Elisabeth. Op 30 juni 1752 werd het graf overgeboekt op naam van haar kleindochter Johanna Enus, echtgenote van Jan Ciermans, en haar kinderen Jan en Anneke. Johanna Enus was de dochter van Maria Elisabeth van der Vaert en Johan Eenus. In de leggers van 1779 en 1804-1805 komen geen gegevens meer voor die betrekking hebben op het bezit van het graf.
Uit de leggers blijkt dat het graf van Maria Elisabeth van der Vaert vanaf 1707 tot begin negentiende eeuw in de noordelijke kooromgang lag, in de derde straalkapel vanaf het transept, het voormalige Kraankinderenkoor, thans Sint-Josephkapel. Vóór 1912 werd de zerk verplaatst naar zijn huidige locatie.

Personen

 Bree, Allagonda van
 Bree, Pieter van
 Brussel, Anna Cornelia van
 Ciermans jr., Jan
 Ciermans sr., Jan
 Ciermans, Anneke
Eenus, Johan
 Eenus, Maria Catharina
 Enus, Johanna
 Morees, Maria Catharina
 Vaart, Adrianus van der
Vaert, Maria Elisabeth van der † 3-2-1708
 Vogelaer, Maria de

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie