Bron: Van Valkenburg BC

 

50 Henrick van Orten, 1532


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, in het midden

maten 87 x 176 cm
steensoort grijze maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is ten zeerste afgesleten. Van het onderste deel van de engel zijn nog slechts enkele contouren te zien en ook van de inscriptie in gegraveerde letters is een aantal stukken onleesbaar geworden. De zerk heeft een tekstband, waarvan de hoeken worden onderbroken door cirkels met daarin in reliëf de evangelistensymbolen. De laatste datum, mogelijk later aangebracht, middenboven op het middenveld wordt onderbroken door een hand- of huismerk. Het getal in Romeinse cijfers, aangebracht in de linkerbuitenrand, wordt door Smits geïnterpreteerd als zijnde het einde van de inscriptie in de tekstband; het jaartal op het middenveld bovenaan ziet hij als later toegevoegd. 1.In het midden is een staande rechthoek aangegeven waarin vroeger een staande engel te zien was, die in haar twee uitgespreide handen twee wapenschilden vasthield aan een lint. De engel was gekleed in een albe, bloezend over een gordel, en een schouderdoek.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden): 1 gedeeld; I een hand- of huismerk; II een omgekeerde houten haam of juk, waarbij de beide staande delen een bloem inklemmen; 2 [afgesleten].
Het hand- of huismerk bestaat uit een paal, aan de top eindigend in een kruis en aan de voet in een driepoot, met daartussen tegen de dwarsbalk van het kruis een cirkel en tussen die cirkel en de driepoot tegen de linkerzijde van de paal drie haken in de vorm van iets afgevlakte v’s, boven elkaar.

Boven de engel op het middenveld staat tussen 16 en 05 nog een hand- of huismerk, dat als steenhouwersmerk kan worden geïnterpreteerd: een paal, staande in een V, met door de paal de letter G, dus de lettercombinatie IVG, GVI of iets dergelijks.

Bijzonderheden

Henrick van Orten wordt in de bronnen meestal aangeduid als Henrick Henricx Bonarts. Hij kocht op 26 april 1476 het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Hij was getrouwd met Anthonia, een dochter van Jacob Gerits van Orten. In de jaren 1480 bracht Henrick uit noodweer ene Scalck Deenen om het leven, maar kwam er met een zware boete vanaf. In 1488/9 werd het echtpaar gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Henrick was kramer van beroep. Bovendien pachtte hij in de jaren 1496, 1502 en 1507 de stedelijke accijns van de gebrande wijn. In 1495 kocht hij een pand aan de Hooge Steenweg, het huidige nr. 4. In de zettingslijsten van het begin van de zestiende eeuw behoort hij tot de rijkste 14% van alle Bosschenaren. Voor zover bekend had het echtpaar één dochter, Adriana, getrouwd met kramer Arnt Gerits van Os. 2.

Geschiedenis

(Nieuw 81; Smits 71) *
In de leggers van 1752-1755 en later ontbreken de gegevens over het bezit van het graf, zodat het in ieder geval vanaf het midden van de achttiende eeuw eigendom van de kerk zal zijn geweest. Op dat moment bevond het zich in de noordelijke binnenzijbeuk van het koor, in de eerste travee vanaf het transept. Ten laatste in 1912 kwam de zerk hier te liggen.

Personen

 Deenen, Scalck
 Orten, Adriana van
 Orten, Anthonia van
Orten, Henrick van † 15-10-1532
 Orten, Jacob Gerits van
 Os, Arnt Gerits van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie