Bron: Foto RCE

 

49 Eymbert Luedincx, 1584


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten noordoosten van de tweede middenpijler

maten 79 x 172 cm
steensoort grijsachtige maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband met omgeslagen hoeken. In het midden is een cirkel met rand aangebracht met daarin een kelk met hostie. De zerk mist in het midden van de rechterzijde een stuk met een deel van het randschrift.

Bijzonderheden

Engbert of Eymbert Luedincx (ook: Ludincx, Luncx) is rond 1492 geboren als zoon van Engbert Engberts Luedincx en Agnes Jans Keelbrekers. In 1514 schreef hij zich in aan de Leuvense universiteit, maar waarschijnlijk heeft hij geen academische graad behaald, hij wordt althans in geen enkele bron met een dergelijke titel aangeduid. Wel blijkt hij al spoedig priester te zijn geworden. Hij bewoonde het huis ‘Den Swarten Os’ aan de Kerkstraat en was redelijk welgesteld: in de belastinglijsten uit het midden van de zestiende eeuw behoort hij tot de 31% hoogst aangeslagenen. Over zijn activiteiten als geestelijke is weinig bekend, behalve dat hij zeker vanaf 1561 rector was van de eerste fundatie aan het altaar van Sint-Christoffel in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 36). Bij dit altaar vond hij ook zijn laatste rustplaats. 1.

Geschiedenis

(Smits 63A) *
Op de zerk ontbreekt een registratienummer. Ook is in de leggers de naam Luedincx niet terug te vinden. Over het bezit van het graf na de dood van Eymbert Luedincx valt dus niets te zeggen. Omdat de zerk evenmin in Hs Martini is opgenomen, kennen we enkel de locatie in het jaar 1584 bij het altaar van Sint-Christoffel en de huidige locatie, waar hij ten laatste in 1912 kwam te liggen.

Personen

 Keelbrekers, Agnes Jans
 Luedincx, Engbert Engberts
Luedincx, Eymbert (Engbert) † 2-5-1584

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie