Bron: Foto RCE

 

483 Joannes Deghens, 1596


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, de eerste travee vanaf het transept, de meest noordelijke van de westelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 113 x 224 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het wapen is sterk vervaagd. De zerk heeft een tekstband die linksboven begint en verder op de andere hoeken is weergegeven als zijnde omgeslagen. Midden onder de inscriptie is een verdiepte cirkel te zien zonder rand. Hierin is een wapenschild aangebracht onder een doodshoofd.

Wapens

Alliantiewapen ouders (1 schild): Gedeeld; I een weegschaal en twee schuinkruisgewijs gekruiste degens, de punten naar beneden, onder elkaar; II doorsneden; a drie palen, waarvan de rechtse korter, uitgaande van de bovenrand; b drie gestengelde en gebladerde rozen, de stengels naar rechts buigend. Het schild hangend aan een lint, dat is bevestigd aan een doodshoofd, en eindigend in kwasten. De gegevens in Hs 1709, 111.2 zijn identiek; alleen de stelen van de rozen buigen hier naar links.

Bijzonderheden

Jan Degens is een zoon van schoenmaker Heyman Jans Degens die aan het einde van de Orthenstraat woonde, tegenover de Sint-Pieterskapel. In de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoorde zijn vader gemiddeld tot de 35% hoogst aangeslagenen. Zoon Jan, rond 1529 geboren, begon in 1543 in Leuven aan zijn studie, die hem in 1570 ten slotte de graad van licentiaat in de theologie opleverde. Eerder al was hij priester geworden, vanaf 1558 was hij vicaris perpetuus in Breugel. In 1570 werd hij kanunnik van het Bossche kapittel, een jaar later werd hij benoemd tot penitentiarius van het bisdom. In 1575 kocht hij een huis aan het Sint-Janskerkhof, naast de bouwloods. Heer Jan stierf op 9 mei 1596 en werd begraven bij het Catharina-altaar in de Sint-Jan (plattegrond altaren nr. 13). Zijn zus Geertruyt Degens, was getrouwd met Jan Willems Vos uit Breugel. Rond 1563 kregen zij een zoon Joost. Deze Joost Vos of Vossius behaalde, waarschijnlijk in Leuven, de titel van licentiaat in beide rechten. Ook hij werd hij priester en in 1592 kanunnik van de Sint-Jan. Joost erfde het huis van zijn oom aan het Sint-Janskerkhof. In 1605 werd hij verkozen tot cantor van het kapittel waarvan hij ook lange tijd rentmeesters was. In 1600 was heer Joost als gezworene toegetreden tot de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Hij overleed op 12 juni 1623 en werd in het graf van zijn oom bijgezet. 1.

Geschiedenis

(Nieuw 194; Martini 234; Smits 280) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1752 geregistreerd als kerkgraf waarin tot 21 december 1802 werd begraven. Toen was het vol. In 1821 lag de zerk in de zuidelijke kooromgang, tegenover de eerste straalkapel vanaf het westen. Hoogstwaarschijnlijk was dit de oorspronkelijke plek, aangezien Joannes Deghens in 1596 werd begraven in de buurt van het Catharina-altaar, dat zich in de eerste straalkapel bevond. De zerk verhuisde ten laatste in 1912 naar zijn huidige plaats.

Personen

 Degens, Geertruyt
 Degens, Heyman Jans
Deghens, Johannes † 9-5-1596
 Vos, Jan Willems
Vos, Joost

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie