482 Anoniem


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, de tweede travee vanaf het transept, ten noorden van de derde middenpijler

maten 130 x 253 cm
steensoort hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk vertoont een verdiept middenveld met ruw oppervlak en daarbinnen in het midden een nog iets diepere band. De randen van de zerk zijn eveneens verdiepte banen tussen verhoogde randen. Ook de hoekvierpassen bestaan uit verdiepte velden met ruw oppervlak. De zerk is zeer waarschijnlijk vroeger ingelegd geweest met platen van een contrasterend materiaal, mogelijk koper.

Geschiedenis

(Oud 1; Nieuw 245) *
In 1707 stond het graf op naam van Van Lier. Later zou de koster verklaren dat Van Lier geen recht had op het eigendom van het graf. De reden hiervoor is niet bekend, en evenmin of Van Lier in de voorliggende periode wel de rechtmatige eigenaar van het graf was. In de legger van 1724 is in elk geval sprake van een kerkgraf.
Op basis van de twee oudste leggers kan gezegd worden dat de zerk in ieder geval tot 1724 in de zuidelijke kooromgang lag, vermoedelijk in de derde straalkapel vanaf het westen.Nadien werd hij verplaatst naar de derde travee vanaf het transept, van de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, het voormalige Nicolaaskoor. Hier kwam hij op een kelder te liggen die in, of niet lang voor 1771 werd verkocht aan Isaacq Bopp. Naar alle waarschijnlijkheid nam heer Isaacq geen genoegen met de oorspronkelijke ingangssteen van de kelder. Op 7 januari 1771 liet hij de tekst van de steen afkappen, waarop deze als gewone vloersteen werd gebruikt. 1. De legger van 1804-1805 maakt melding van de overboeking op naam van zijn dochter Roelandina Honesta.
Op de plattegronden van 1821 en later is de zerk niet terug te vinden. Wel wordt hij aangeduid op die van 1991. Hij ligt dan op de huidige locatie.

Personen

anoniem
 Bopp, Isaacq
 Bopp, Roelandina Honesta
 Lier, van N.N.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie