Bron: Foto RCE

 

478 Daeniel Janse Schotelmans, (1654)


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk, de tweede travee vanaf het transept, de middelste van de westelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 99 x 121 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is erg afgesleten en bovendien ingekort sinds het begin van de twintigste eeuw. Zo kon Smits blijkbaar nog de laatste regel lezen met de aanduiding FEBI 1654; hij geeft ook een grotere lengte. Van het wapen is alleen nog linksonder een middencirkeltje te zien en rechts een stukje boomstam met de kop van een slang. De zerk heeft een duidelijke rand. In het bovengedeelte was vroeger het wapen te zien. In de linker- en rechterbovenhoek is nog een golvende bandje aangegeven met precies in de hoeken een bolletje.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I doorsneden; a drie gesteelde en gebladerde rozen (2,1); b een schotel [Schotelmans]; II Adam en Eva onder een boom, waarin zich een slang heeft genesteld [aards paradijs] [Julius]. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend. Omgewende helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: de drie gesteelde en gebladerde rozen uit het wapen. Haar wapen is een herkomstwapen [het Paradijs], het zijne deels sprekend [schotel]. Vermoedelijk geven de drie bloemen aan dat de familie Schotelmans oorspronkelijk uit Blaarthem/Gestel afkomstig is.

Bijzonderheden

Daniel is een zoon van Jan Rutgers Schotelmans en Elisabeth Daniel Anthonis. Zijn ouders woonden in ’s-Hertogenbosch en maakten in die stad in 1622 hun testament. Daniel was tingieter van beroep en verhuisde in het begin van de zeventiende eeuw naar Eindhoven. Daar trouwde hij met Jenneken, een dochter uit het huwelijk van Julius, zoon van mr. Frans Jan Ansems Bocx, met Catharina Claes van Zeelst. Via haar familie kreeg Daniel het huis ‘Het Paradijs’ in Eindhoven in bezit. Daniel keerde enkele jaren later terug naar zijn geboortestad: in 1620 kocht hij een huis aan de Markt aldaar. In 1624 verwierf hij van zijn broers en zusters het eigendom van het belendende pand ‘De Blinde Spiegel’. Daniel en Jenneken hadden drie dochters, Cathalijn, Elisabeth en Hester, en een zoon Julius. Deze laatste was evenals zijn vader tingieter en bovendien vanaf 1655 sergeant van een rot van de Jonge Schuts. Jenneken overleed in 1654 en werd bijgezet in de Sint-Jan. Daniel overleed twee jaar later en werd merkwaardig genoeg niet bij zijn vrouw in de kerk begraven, maar op 20 september 1656 op het Sint-Janskerkhof ter aarde besteld. Dit verklaart waarom de ruimte die op de zerk was uitgespaard voor Daniels sterfdatum nooit is ingevuld. 1.

Geschiedenis

(Oud 168; Nieuw 208; Martini 246; Smits 276) *
Het graf stond in 1707 geregistreerd op naam van Jurien Schotelmans. In 1724 werd het overgeboekt op naam van een niet nader aangeduid lid van de familie Schotelmans. Tussen 1724 en 1752 kwam het in het bezit van de kerk.
De leggers laten zien dat het graf in ieder geval vanaf begin achttiende eeuw in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor lag, in de derde travee vanaf het transept. In 1821 werd de zerk daarentegen aangetroffen in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, in de vierde travee vanaf het transept, ten noordoosten van de vierde muurpijler. Wanneer hij precies werd verplaatst, is niet te zeggen. Voor 1912 werd de zerk wederom verplaatst, en wel naar de plek waar hij nu nog ligt.

Personen

 Anthonis, Elisabeth Daniel
 Bocx, Frans Jan Ansems
 Bocx, Jenneken
 Bocx, Julius
 Schotelmans, Cathalijn
Schotelmans, Daeniel Janse † 1-2-1654
 Schotelmans, Elisabeth
 Schotelmans, Hester
 Schotelmans, Jan Rutgers
 Schotelmans, Julius
 Schotelmans, Jurien
 Zeelst, Catharina Claes van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie