Bron: Foto RCE

 

446 Joannes a Vlymen, 1599


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke kooromgang, de zevende travee vanaf het transept, ten oosten van de zevende koorpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 102 x 106 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De tekstband is weergegeven als zijnde omgeslagen op de hoeken. In het midden van de zerk zien we een verdiepte cirkel aangegeven door een rand met daarin in reliëf een kelk met een hostie erboven.

Bijzonderheden

Over heer Jan van Vlijmen, beneficiant in de Sint-Jan, is weinig met zekerheid te zeggen. In de jaren 1550 wordt een heer Jan Jacob Eymberts van Vlijmen herhaaldelijk in Bossche bronnen vermeld. Hij is echter voor 1559 overleden en is derhalve niet de priester op deze zerk. In 1595 verklaren diverse aan de Sint-Jan verbonden geestelijken dat heer Jan van Vlijmen reeds vele jaren de hoogmis zingt in die kerk. In 1598 treedt heer Johannes de Vlymen, priester en beneficiant van de Sint-Jan, op als executeur van het testament van zijn medebeneficiant heer Peter vanden Heuvel. In 1610/1 overleed heer Jan Willems van Vlijmen, beneficiant van de Sint-Jan en werd zijn doodschuld aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap betaald. Of de vermeldingen uit 1595 en 1598 betrekking hebben op Jan Willems van Vlijmen of op de heer Jan van Vlijmen die in 1599 overleed en onder deze zerk werd begraven blijft onduidelijk. 1.

Geschiedenis

(Martini 2; Smits 255B) *
Het graf is, mede door het ontbreken van een registratienummer op de zerk, niet in de leggers te traceren.
Hs 1709, 151.4 geeft als locatie het hoogkoor van de Sint-Jan. Ook Martini situeerde de zerk daar, en wel in de vijfde travee vanaf de viering, enkele meters ten zuidwesten van de zesde noordelijke koorpijler. Uiterlijk in 1912 werd hij verlegd naar de huidige plek.

Personen

 Heuvel, Peter vanden
 Vlijmen, Jan Jacobs Eymberts van
 Vlijmen, Jan Willems van
Vlymen, Joannes a † 5-7-1599
 Vlymen, Johannes de

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie