Bron: Van Valkenburg BC

 

44 Bartholomeus Brants, 1580


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten noorden van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 75 x 145 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is praktisch geheel afgesleten; slechts enkele zeer vage letters lijken te kunnen worden onderscheiden. De kelk met hostie en de cirkel eromheen zijn volledig verdwenen.
Het gaat om een zerk met een tekstband met omgeslagen hoeken en in het middenveld vroeger een verdiepte cirkel met kelk en hostie.

Bijzonderheden

Heer Bartholomeus is een zoon van Jacob Jans Brants en Elisabeth Ghysberts. Zijn oom Henrick Brants was pastoor van Eerschot en rector van de Petruskapel te Olland. Een andere oom, Jan, was wijntavernier aan de Hooge Steenweg in ’s-Hertogenbosch. Bartholomeus was priester en wordt vanaf 1563 vermeld als beneficiant in de Sint-Jan. Hij was gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. 1.

Geschiedenis

(Oud 250; Nieuw 372; Martini 103; Smits 61B) *
Het graf van Bartholomeus Brants stond vanaf 1707 tot het begin van de negentiende eeuw geregistreerd als kerkgraf. Op 22 december 1802 werd geconstateerd dat het vol was.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke buitenzijbeuk van het middenschip van de kerk, in de tweede travee vanaf het transept. Het graf lag in ieder geval 1707 ook al op deze plek. Nog voor 1912 verhuisde de zerk naar zijn huidige ligging.

Personen

Brants, Bartholomeus † 8-12-1580
 Brants, Henrick
 Brants, Jacob Jans (x E. Ghysberts)
 Brants, Jan
· zie ook: 19. Tielman van de Parre, 1493
 Ghysberts, Elisabeth

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie