Bron: Foto RCE

 

45 Anthonis Henrick van Roy, 1625


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten noordoosten van de tweede middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 80 x 130 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband met omgeslagen hoeken. In het midden zien we een verdiepte cirkel omgeven door een rand met daarin in reliëf het wapenschild dat met een lint is opgehangen aan de rand.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit de initialen AVRT. Centraal staat de V, rechts daarvan de A, losstaand, en links de R, waarvan de bovenzijde de V raakt. Op de verbindingslijn tussen de dwarsbalkjes in de R en de A door de V staat de letter T, die de bovenrand van het schild raakt.
Ten tijde van Martini (nr. 138) was het schild met letters al zeer onduidelijk. Toch geeft de tekening van circa 1900 de invulling conform Hs 1709, 166.2.

Bijzonderheden

Anthonis Henrick Lucas Dircx van Roy was getrouwd met Heylken, dochter van Jan Glavimans en Anna Everts vander Coeveringe. Zijn vrouw was afkomstig uit Berlicum en wordt daarom op de zerk aangeduid als van Berlecom. Anthonis had bezittingen in ’s-Hertogenbosch, Sint-Oedenrode en Oirschot. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/367; Nieuw 269; Martini 138; Smits 62A) *
Vermoedelijk was het graf van Anthonis Henrick van Roy al voor 1724 aan de kerk toegevallen, een situatie die ook nadien bleef bestaan.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke travee van het noordtransept, een paar meter ten oosten van het midden. Uit de leggers blijkt dat het graf zich hier in ieder geval al vanaf 1707 bevond. Tussen 1821 en 1912 kwam de zerk op zijn huidige plek terecht.

Personen

 Coeveringe, Anna Everts van der
Glavimans, Heylken
 Glavimans, Jan
Roy, Anthonis Henrickx van † 18-5-1625

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie