Bron: Foto RCE

 

429 Marcelis van Roy, 1557


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, tussen de zevende koorpijler vanaf het transept en de pijler die de tweede en derde straalkapel scheidt, in het midden van een aantal kleine zerken

maten 49 x 86 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft hier een kleine priesterzerk, waarvan de tekstbanden zijn weergegeven als zijnde omgeslagen op de hoeken. In het midden is een kleine staande rechthoek afgebeeld met daarin een kelk met hostie in reliëf.

Bijzonderheden

Over heer Marcelis van Roy is weinig bekend. In 1534/5 werd hij gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1552 wordt hij aangeduid als ‘capittelair’, wat waarschijnlijk betekent dat hij een beneficie in de Sint-Jan bezat. Hij woonde toen in de Verwersstraat. In 1557 woonde hij in het blok van de Hinthamerstraat, wellicht aan de Papenhulst. In 1556 verving hij de rector van het altaar van Sint-Anthonius en de vier doctoren in de Begijnhofkerk. 1.

Geschiedenis

(Smits 224B) *
Het graf is, mede door het ontbreken van een registratienummer op de zerk, niet in de leggers te traceren. De zerk wordt op de plattegrond van Smits wel aangegeven, maar het bijbehorende registratienummer ontbreekt. Desondanks mag worden aangenomen dat de zerk in 1912 al op de huidige plek lag.

Personen

Roy, Marcelis van † 17-9-1557

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie