388 Gevallenen van Wereldoorlog II, 1950/55


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het koor, de derde travee vanaf het transept, tegen de westelijke zijde van de vierde middenpijler

maten 60 x 94 cm
steensoort franse kalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het enigszins langwerpige epitaaf rust op een klein rechthoekig stukje console. In verdiept reliëf op de bovenhelft is een voorstelling aangebracht. We zien in het midden een staande figuur tussen vlammen met links en rechts daarvan een staande figuur waarvan de onderbenen in het vuur staan en de buitenste hand omhoog is geheven. Hierboven bevindt zich een engelenkopje met aureool en vleugels. De bovenzijde wordt afgesloten door twee voluten. Onder de voorstelling bevindt zich de ruimte voor de inscriptie. Twee smalle zijstukken sluiten het geheel af. Op de kleine console bevindt zich een extra inscriptie.

Geschiedenis

De maker van dit monument, Jacques de Bresser, werd in 1908 in ’s-Hertogenbosch geboren. Nadat hij de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht had gevolgd, begon hij in 1923 als leerling-beeldhouwer bij de firma Van Bokhoven en Jonkers. Vanaf 1934 was hij als ornamenthouwer in dienst van de Sint-Jan en vanaf 1941 als beeldhouwer. In 1949 leverde hij een belangrijke bijdrage aan de restauratie van de grafzerken in de kerk van het kruisherenklooster te Sint-Agatha. De hier behandelde gedenkplaat kwam tot stand in de eerste helft van de jaren vijftig.
Enkele opmerkelijke werken van de hand van Jacques de Bresser betreffen onder andere de grafsteen die hij in 1961 vervaardigde voor het graf van zijn vader Waltherus, en een afbeelding van een architect, met in de hand een rol tekeningen, naast een beeldhouwer met hamer en beitel, thans aangebracht aan de gevel van de bouwloods. Dit werk, dat Jacques de Bresser een jaar voor zijn dood in 1986 maakte, was bedoeld als eerbetoon aan al diegenen die ooit aan de bouw en de restauratie van de Sint-Jan hadden meegewerkt. 1.

Personen

 Bresser, Jacques de
 Bresser, Jos de
 Bresser, Waltherus de
 Bresser, Wout de
Gevallenen van Wereldoorlog II

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie