Bron: Foto RCE

 

383 Johan van Eynden, 1626


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het koor, de tweede travee vanaf het westen, de oostelijke van de noordelijke rij van twee zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 112 x 231 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk van links naar rechts over het midden van de zerk. De eenvoudige zerk toont in het bovengedeelte een liggende rechthoek met daarin in reliëf twee wapenschilden tegen een achtergrond van bandwerk. Het heraldisch linkergedeelte van het rechterwapen is niet ingevuld. De gegraveerde letters van de inscriptie zijn nogal groot uitgevallen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden): 1 Drie eenden [Van Eynden]; 2 Gedeeld; I drie eenden [Van Eynden]; II [afgesleten of niet uitgehouwen]. Het tweede wapen was in Hs. Martini, nr. 36 al niet meer te herkennen.

Bijzonderheden

Over deze personen zijn geen bijzonderheden te vermelden.

Geschiedenis

(Nieuw 613; Martini 36; Smits 158) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1752 te boek als kerkgraf.
Martini situeerde de zerk in 1821 in het middenschip, op de grens van de tweede en derde travee vanaf de viering, een plek waar hij zeker vanaf het midden van de achttiende eeuw al lag. Vermoedelijk werd hij tijdens de grootscheepse zerkverplaatsingen van 1893 verlegd naar de viering van de kerk, waar hij iets ten oosten van het midden kwam te liggen. In 1983 ten slotte werd de zerk in verband met de bouw van het nieuwe liturgisch centrum opnieuw verplaatst, en wel naar de plek waar hij nu nog ligt.

Personen

Eynden, Jan van
Eynden, Johan van † 28-8-1626

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie