Bron: Foto RCE

 

366 Mechteld Goossens, 1541


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de zuidelijke travee, in de zuidwestelijke hoek

maten 78 x 70 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft hier een gedeelte van een zerk. Op wat eens de bovenzijde was zien we in reliëf de symbolen van de heilige Catharina van Alexandrië: twee raderen op voetstukken die worden doorstoken met een zwaard, het heft naar rechts. 1.

Bijzonderheden

Hs 1709, 143.1 geeft als inscriptie: hier leet begraven Mechtelt Goossens / Begijn die sterft den 19 dag October 1541 / bid voor de ziele.
Mechtelt Goessen Dircs dochter begyn
, ook wel aangeduid als Mechtelt Goessen Dircx van Vechel, wordt voor het eerst vermeld in de rekeningen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van 1487/8. Zij blijkt dan lid te zijn geworden, maar haar intredegeld nog niet te hebben voldaan. Enkele jaren later, in 1498/9, betaalt ze nog tijdens haar leven de doodschuld die zij aan de Broederschap verschuldigd was. Mechtelt bracht haar leven door als begijn op het Bossche Groot Begijnhof. Zij stierf op 19 oktober 1541. Haar nalatenschap viel ten deel aan de kinderen van haar zusters Lysken, gehuwd met Dirck vanden Dael, en Geertruyt, getrouwd met Jan van Gestel. Mechtelt zal in de Begijnhofkerk zijn begraven. Na de ontmanteling van die kerk zal de zerk in de loop van de zeventiende eeuw in de Sint-Jan zijn beland. 2.

Geschiedenis

Waar de zerk na overbrenging vanuit de Begijnhofkerk in de Sint-Jan werd neergelegd, is onbekend. Op de plattegronden van Martini en Smits komt hij niet voor. Op die van 1991 wordt hij aangeduid op zijn huidige locatie. De breuk ontstond na 1709, aangezien Hs 1709 nog de volledige inscriptie toont.

Personen

 Dael, Dirck vanden
 Gestel, Jan van (x G. Goossens)
 Goossens, Geertruyt
 Goossens, Lysken
Goossens, Mechteld † 19-10-1541

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie