Bron: Foto RCE

 

367 Jean Claude Mercier, 1799


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

aangebracht tegen de buitenmuur van het noordtransept, tegen de noordzijde van de westelijke muurpijler op circa 2 meter hoogte

maten 170 x 100 cm
steensoort hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De plaat bevat alleen een inscriptie, zonder verder enige versiering.

Bijzonderheden

Jean-Claude Mercier werd op 27 februari 1769 geboren in Bourbonne-les-Bains in de Haute-Marne, als zoon van bakker Nicolas Mercier en Jeanne-Marie Maupin. Jean-Claude werd soldaat, eerst in het koninklijke leger, na de Franse Revolutie bij de Garde de Paris. Hij was een van de soldaten die Elizabeth, de zus van koning Lodewijk XVI, moesten bewaken in het Louvre en op de ochtend van 21 juni 1791 ontdekten dat zij heimelijk haar vertrekken had verlaten en met de koninklijke familie Parijs was ontvlucht. Kort daarop werd het koninklijk gezelschap gearresteerd in Varennes. Jean-Claude maakte snel carrière in het revolutionaire leger: in 1792 werd hij kapitein, in 1794 aanvoerder van een bataljon. In 1796 kreeg hij het commando over de 72ste halve brigade Infanterie. Met deze brigade nam hij in 1799 deel aan de strijd in Noord-Holland tegen de Engels-Russische invasiemacht die op 27 augustus van dat jaar bij Den Helder was geland. Op 10 Vendémiaire van het revolutionaire jaar 8 (2 oktober 1799), raakte Jean-Claude tijdens de slag bij Alkmaar ernstig gewond aan zijn dijbenen. Generaal Vandamme zou hem op het slagveld nog tot brigadegeneraal hebben gepromoveerd. Zwaargewond werd Mercier uit het oorlogsgebied geëvacueerd en naar Den Bosch gebracht, waar hij op 12 Brumaire van het jaar 8 (3 november 1799) aan zijn verwondingen overleed. Vier dagen later werd hij op het Sint-Janskerkhof begraven. Merciers broers Charles-Antoine (1772-?) en Charles-Nicolas (1781-1836) dienden eveneens in de 72ste halve brigade Infanterie en hebben wellicht voor de herdenkingssteen voor hun broer gezorgd. 1.

Geschiedenis

(Smits 326) *
Of de steen altijd op de huidige plaats heeft gehangen of in de loop van de tijd is verplaatst is onbekend. In ieder geval hing hij hier al in 1912.

Personen

 Maupin, Jeanne-Marie
 Mercier, Charles-Antoine
 Mercier, Charles-Nicolas
Mercier, Jean Claude † 17-2-1769
 Mercier, Nicolas

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie