Bron: Foto RCE

 

347 Johan Hendrickz van der Last, 1651


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de middelste travee, de tweede zerk ten noordoosten van de eerste muurpijler van de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 84 x 194 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Middenboven bevindt zich een verdiepte cirkel zonder rand met daarin een wapenschild met uitgestulpte zijden. Met een lint hangt het aan de rand van de cirkel.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een verkorte paal, boven eindigend in een omgewende 4 en beneden in een omgekeerde 4, waarvan de uiteinden van de verlengde dwarsbalken onderling met een schuinbalk zijn verbonden, met op het uiteinde van de bovendwarsbalk en onder het uiteinde van de benedendwarsbalk een kruisje.

Bijzonderheden

Jan Hendricx van der Last werd in 1636 aangesteld als voogd over de achtergebleven minderjarige kinderen van zijn broer, de kramer Philip Hendricx van der Last, bij Heijlken van Santvoort, die beiden waren overleden aan de pest. Zelf had hij bij zijn vrouw Elisabeth Hendrickzen van der Plancken twee dochters. De ene was Margriet, die getrouwd was met Goyaert, zoon van Peter Martens van den Bichelaer, bij wie ze vier kinderen had. Zij woonde aan de Markt. Zijn andere dochter, Gudula, was getrouwd met Daniël van Dijck. Zij overleed in 1675. Jan Hendrickx van der Last bezat een huis in de Kerkstraat naast de voormalige Latijnse School, dat hij had gekocht van mr. Hendrik Lievens. Gudula en haar neef en nicht Hendrik en Maria, de kinderen van haar zus Margriet, verdeelden in 1653 de erfenis van Jan Hendrix van der Last. 1.

Geschiedenis

(Oud 137B; Nieuw 471; Martini 283; Smits 118C) *
In de legger van 1707 en 1724 staat het graf op naam van Crabbe. In december 1751 werd het overgeboekt op naam van Adriaanus Schoneus. Hij was een nazaat van Jan Dirk Bruijninx en Catharina van Dijk. Laatstgenoemde was een zus van Daniël van Dijck, die zoals gezegd getrouwd was met Gudula van der Last, de dochter van de op de zerk vermelde Johan Hendrik van der Last en Elisabet Henrica van der Planken. Voor 1779 werd het graf eigendom van de kerk.
Op de plattegrond van Martini uit 1821 ligt de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het transept. Deze plek had hij zeker al sinds 1707, maar waarschijnlijk ook al ten tijde van de begrafenis van Elisabeth Hendrickzen van der Plancken in 1637. Voor 1912 kwam hij op zijn huidige plek te liggen.

Personen

 Bichelaer, Goyaert van den
 Bichelaer, Hendrik van den
 Bichelaer, Maria van den
 Bichelaer, Peter Martens van den
 Bruijninx, Jan Dirk
 Crabbe, N.N.
 Dijck, Catharina van
 Dijck, DaniĆ«l van
 Last, Gudula van der
Last, Johan Hendrickz van der † 6-6-1651
 Last, Margriet van der
 Last, Philip Hendricx van der
 Lievens, Hendrik
Plancken, Elisabeth Hendrickzen van der
 Santvoort, Heijlken van
 Schoneus, Adriaanus

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie