Bron: Foto RCE

 

348 Goyaert Anthonis Gubbels, 1582


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de middelste travee, de tweede zerk vanaf het westen van de tweede rij van vijf zerken vanaf het zuiden

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 85 x 134 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband met omgeslagen hoeken. De inscriptie loopt door in het middenveld bovenaan. In het midden zien we het wapenschild opgehangen met een lint aan een knoestige tak.

Wapens

Het huismerk gelijkt op een naar beneden gerichte pijl, waar overheen het hoofddeel van een vuurslag, daaronder rechts en links vergezeld van de letters G en A [Godert & Aelken]. Godert Anthonissen is minder waarschijnlijk omdat dan ook de G van Gubbels mag worden verwacht.

Bijzonderheden

Goyaert Gubbels (ook: Gobels, Goebels, Guebels) is een zoon van speldenmaker Anthonis Goyaerts Gobels, die in 1541/2 en 1549/50 deken van het Bossche speldenmakersgilde was. Anthonis bewoonde een huis aan de grote Tolbrugstraat en ook Goyaert woonde in de wijk Achter de Tolbrug. Goyaert was gehuwd met Aelken Ghysberts Pels. Zij overleed op 25 februari 1579 of 1580 (het is onduidelijk welke jaarstijl op de zerk is gehanteerd). In 1581 sloot Goyaert een contract met het klooster Sint-Elisabeth Bloemenkamp Achter de Tolbrug, waarmee hij voor het aanzienlijke bedrag van 550 gulden levenslange verzorging kocht: soe lange hy inder menschelicheyt staen sal zal hij aan de tafel van de pater van het klooster mogen eten en zal hij van cost, dranck, wassen .. ende andere nootelycke dinghen worden voorzien. Lang heeft hij niet van deze oudedagsvoorziening kunnen genieten: hij overleed al een jaar later. Goyaerts nalatenschap werd verdeeld tussen nakomelingen van zijn broer Jan, zijn zuster Luytgart en zijn halfzuster Mariken; een achtste deel van zijn bezittingen liet hij na aan het Groot Gasthuis en het blok van de Markt en de Tolbrug. 1.

Geschiedenis

(Martini 245; Smits 143A) *
Vanwege het ontbreken van een registratienummer op de zerk is het niet mogelijk om het graf in de leggers te traceren. In 1821 lag de zerk in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, in de vierde travee vanaf het transept. In ieder geval sinds 1912 ligt hij op de huidige plek.

Personen

 Gubbels, Anthonis Goyaerts
Gubbels, Goyaert Anthonis † 21-7-1582
 Gubbels, Jan
 Gubbels, Luytgart
 Gubbels, Mariken
Pels, Aelken Ghysberts

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie