Bron: Foto RCE

 

34 Henrick Arnts van Houbraken, 1623


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, ten noorden van de vijfde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 69 x 178 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De letters in kapitalen van de tweede inscriptie zijn door hun ondiepe gravering ten zeerste vervaagd. De zerk heeft een tekstband die wordt aangegeven door twee simpele lijnen. Hierin bevindt zich de hoofdinscriptie, die doorloopt op het middenveld. Er is geen verdere versiering.

Bijzonderheden

Henrick (van) Houbraken is rond 1553 geboren als zoon van Arnt Cornelis Houbraken en Johanna Henrick Jans van Tulden alias van Heusden. In 1575 geeft hij te kennen dat hij cremer wil worden, hij werd echter soldaat in de compagnie stadssoldaten van jonker Jan de Borchgreve. Uiteindelijk bracht hij het tot provoost van het Bossche garnizoen, in welke functie hij verantwoordelijk was voor de handhaving van de militaire tucht en het bewaken van gedetineerden. Henrick was op jonge leeftijd gehuwd met Elisabeth Hector Wouters Schuermans. Zij hadden één dochter Aleyt, gehuwd met Willem Aerts van Bronchorst, schout te Wamel. Elisabeth overleed in 1581. Op 20 juni van datzelfde jaar hertrouwde Henrick met Maria Jans Vogels, bij wie hij eveneens nageslacht had, onder anderen een dochter Johanna, die gehuwd was met Jacob, een zoon van de Bossche schepen mr. Peter Pelgrom.
Joris Henricx Houbraken, die eveneens op deze zerk staat vermeld, is wellicht ook een zoon van Henrick en Maria. Uit zijn huwelijk met Helena, dochter van Lowis Jans Donckers en Maria Willem Andries van Griensven, werd tussen 1626 en 1640 een zestal kinderen gedoopt. Joris overleed vóór 1663.
De laatste persoon die op de grafzerk staat vermeld is eveneens een lid van de familie Houbraken, al is de precieze relatie met de voorgaanden onduidelijk. Elisabeth Jacob Aerts van Houbraken trouwde op 12 mei 1658 met Jan Aerts van der Sande, afkomstig uit Esch. Zij lieten tussen 1661 en 1670 een drietal kinderen dopen en maakten in 1662 hun testament. Elisabeth overleefde haar man en werd in 1708 in het familiegraf van de Houbrakens in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 452; Nieuw 617; Martini 40; Smits 52B) *
In 1707 stond het graf op naam van Houbraken. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van de kinderen van Elisabeth Houbraken, echtgenote van Jan van der Sande. In de legger van 1752-1755 worden zij met name genoemd: Theodorus, Jan Pieter, Laurens en Elisabet van der Sande. Laatstgenoemde was de echtgenote van Bartholomeus van Altona. Een andere zoon, Jacob van der Sande, echtgenoot van Elisabet Kers, was zelf geen eigenaar, maar zijn kinderen wel. Ten slotte wordt in de legger het echtpaar Christiaan Houbraken en Adriana van der Dussen als eigenaren genoemd, met hun kinderen Maria Anna Houbraken, echtgenote van Hendrik Krijn, Anne Mie Houbraken, echtgenote van Johannes Krijn, en Digna Houbraken. In de legger van 1804-1805 worden de erfgenamen van Jan van Geel genoemd als bezitters van het graf.
Uit de plattegrond van Martini blijkt dat de zerk in 1821 in het middenschip van de kerk te vinden was, in het midden van de derde travee vanaf de viering. Op deze plek lag hij in 1707 ook al. Vermoedelijk werd hij tijdens de grootscheepse zerkverplaatsingen van 1893 verlegd naar de huidige plek.

Personen

 Altona, Bartholomeus van
 Borchgreve, Jan de
 Bronchorst, Willem Aerts van
Donckers, Helena
 Donckers, Lowis Jans
 Dussen, Adriana van der
 Geel, Jan van
 Griensven, Maria Willem Andries van
 Houbraken, Aleyt van
 Houbraken, Anne Mie
 Houbraken, Arnt Cornelis
 Houbraken, Christiaan
 Houbraken, Digna
Houbraken, Elisabeth Jacob Aerts van
Houbraken, Henrick Arnts van † 16-10-1623
 Houbraken, Johanna van
Houbraken, Joris Henricx
 Houbraken, Maria Anna
 Kers, Elisabet
 Krijn, Hendrik
 Krijn, Johannes
 Pelgrom, Jacob Peters
 Pelgrom, Peter
· zie ook: 511. Matteus van Ravenstyn, 1632
 Sande, Elisabet van der
 Sande, Jacob van der
 Sande, Jan Aerts van der
 Sande, Jan Pieter van der
 Sande, Laurens van der
 Sande, Theodorus van der
 Schuermans, Elisabeth Wouters
 Tulden alias van Heusden, Johanna Henrick Jans van
Vogels, Maria Jans

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie