Bron: Foto RCE

 

339 Cornelis van Strijp, begin 18de eeuw


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de noordelijke travee, de tweede zerk vanaf het westen van een rij van vier zerken tussen de middenpijlers van de zuidelijke schipzijbeuk en de kooromgang

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 137 x 248 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een brede rand. In het bovengedeelte is het alliantiewapen aangebracht en daaronder in een rechthoekige cartouche de inscriptie in kapitalen, die bestaat uit tweemaal twee regels. De data zijn niet ingevuld en de rest van de zerk is leeg gebleven.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden, vrouwswapen in ovaalvorm): 1 een gekroonde leeuw [Van Strijp]; 2 doorsneden 6:4; I twee vogels [ooievaars?, reigers?], staande op de scheidingslijn; II een vijfbladige roos [Diepers]. Beide schilden hangend aan een lint uit de helm komend. Helm. Dekkleden. Helmteken: een uitkomende leeuw.

Bijzonderheden

In juli 1654 werd Cornelis van Strijp lidmaat van de hervormde gemeente van ’s-Hertogenbosch. In 1665 trad hij in het huwelijk met Maria Diepers. Hij woonde toen aan de Hooge Steenweg, maar was afkomstig van Bommel, dat wil zeggen uit Zaltbommel. Het echtpaar liet tussen 1666 en 1690 een negental kinderen dopen. Cornelis was in overheidsdienst, eerst als concierge van het stadhuis, later als klerk van de secretarie. Daarnaast was hij van 1685 tot 1717 rentmeester van het Neynselsgasthuis en trad hij in het jaar 1698/9 op als rentmeester van het Burgerweeshuis en in 1699/1700 als rentmeester van de Leproserie te Hintham. Zijn zoon Mathys († 22-8-1711) studeerde rechten te Leiden en Harderwijk en werd in 1710 schepen van ’s-Hertogenbosch. Een andere zoon, Gerardus Lambertus, was van 1704 tot 1740 notaris in zijn geboortestad. 1.

Geschiedenis

(Oud 19; Nieuw 330; Martini 269; Smits 144) *
In 1707 stond het graf op naam van Van Strijp. In de legger van 1724 wordt de overboeking vermeld op naam van de kinderen van Kornelis van Strijp en Maria Diepers, op de zerk genoemd. Kinderen en kleinkinderen van Maria en Johanna van Strijp, twee dochters van Kornelis en Maria, respectievelijk gehuwd met Willem Hendrick Bertels en met ene Hillebrands worden op 8 juni 1752 genoteerd als rechthebbenden. Het ging om Jan Wijbrand Bertels, zijn zus Johanna Barbara, echtgenote van Joachim Frederick Rhul, en haar kinderen Jan Frederick en Henrica Johanna Rhul, en om Johanna Wilhelmina Everts, de dochter van zijn andere zus Hester Maria Bertels, getrouwd met Wilhelmus Everts. Daarnaast om Cornelis en Joost Hillebrands. Op 9 juni 1779 kwam het graf op naam van Petrus Henricus van Fenema, echtgenoot van de genoemde Henrica Johanna Ruehl, en hun kinderen.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de zuidelijke travee van het zuidtransept, voor de westelijke ingang van het toenmalige Bacxkoor, de huidige Sint-Antoniuskapel. Hij lag daar al zeker vanaf 1707. Voor 1912 werd hij naar zijn huidige locatie verplaatst.

Personen

 Bertels, Hester Maria
 Bertels, Jan Wijbrand
 Bertels, Johanna Barbara
 Bertels, Willem Hendrick
Diepers, Maria
 Everts, Johanna Wilhelmina
 Everts, Wilhelmus
 Fenema, Petrus Henricus van
 Hillebrands, Cornelis
 Hillebrands, Joost
 Rhul, Henrica Johanna
 Rhul, Jan Frederick
 Rhul, Joachim Frederick
Strijp, Cornelis van
 Strijp, Gerardus Lambertus van
 Strijp, Johanna van
 Strijp, Maria van
 Strijp, Mathys van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie