Bron: Foto RCE

 

330 Jan van Welhuysen, 1562


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de noordelijke travee, de derde zerk vanaf het westen van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 164 x 293 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband met omgeslagen hoeken. De inscriptie loopt door in het middenveld, dat er praktisch mee is opgevuld. De inscripties in kapitalen zijn later aangebracht, eerst die onderaan op het middenveld en daarna die vlak boven de cirkel. In het midden van de zerk is een cirkel met rand aangebracht met daarin het wapenschild dat met een lint is opgehangen aan de cirkelrand.

Wapens

Gevierendeeld; I en IV twee palen van vair; II en III een x-getraliede dwarsbalk. 1.

Bijzonderheden

De eerste persoon die op deze zerk wordt vermeld, Jan van Welhuysen, is een kleinzoon van de Bossche stadssecretaris Arnt van We(i)lhuysen († 1500) die in 1491 leenman van Brabant was. Jan is een zoon van Henrick van Welhuysen († 1503/4) en Elisabeth Jans van Weert. Jan was schoenmaker of looier. Tussen 1534 en 1561 was hij vijfmaal deken van het looiersambacht. Hij woonde in de Hinthamerstraat en behoort in de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw tot de 21% hoogst aangeslagenen. Jan was getrouwd met Engelken Peter Goyaerts. Hij overleed in 1562; het jaar op de zerk, 1561 is in paasstijl.
Jan en Engelken hadden minstens zeven kinderen. Een van hen, Arnt, geboren rond 1529, werd priester en trad in bij de norbertijnen van de abdij van Berne. Hij werd prior van de abdij, was pastoor van Engelen, Oudheusden en vanaf 1572 van Hedikhuizen, waar hij op 18 oktober 1598 werd vermoord. De omstandigheden rond dit misdrijf zijn duister, feit is dat het platteland in die periode zeker voor geestelijken zeer onveilig was. Heer Arnt werd bij zijn ouders in de Sint-Jan begraven.Een andere zoon van Jan en Engelken was Henrick – evenals zijn vader werkzaam als looier – die uit zijn huwelijk met Anthonisken Lenaerts van Cronenberch minstens vijf kinderen had.
Eén van hen, Lenaert, geboren in 1564 en olieslager van beroep, was in 1586 getrouwd met Elisabeth Willems vande Laerschot. Lenaert werd bij zijn grootouders in de Sint-Jan begraven. Ook vier kinderen van Lenaert en Elisabeth vonden hier hun laatste rustplaats. Henrick, evenals zijn vader olieslager van beroep, was getrouwd met Elisabeth Henrick Lenaerts. Mayken trouwde in juni 1630 met schoenmaker Jan Boudewijns van Herpen. Willem huwde in augustus 1641 met Emmeken Louwerens, maar werd al drie maanden later, op 9 december 1641, begraven. Anthonis trad in februari 1644 in het huwelijk met Heylken van Asperen. Ten slotte worden op deze zerk nog vermeld Jan van Welhuysen, wiens sterfdatum niet is ingevuld, en diens zoon Corstiaen. Deze Jan is waarschijnlijk een kleinzoon van Jan Henricx van Welhuysen, een broer van de hiervoor genoemde Lenaert. Jan Henricx had een zoon Goyart, die in 1634 een zoon Jan liet dopen. Die Jan Goyaerts van Welhuysen trouwde met Cornelia Jans van Velensteyn en liet in 1654 een zoon Christianus of Corstiaen dopen. 2.

Geschiedenis

(Oud 543/338; Nieuw 420; Martini 102; Smits 148) *
In 1707 stond het graf te boek als t’ graft van Welhuijsen. De legger van 1724 meldt de overboeking op naam van Welhuijsen en Nieulaet. Op 6 juni 1752 kwam het graf op naam van Jacobus Welhuijsen, echtgenoot van Johanna van Diest, en zijn kinderen Jan, Govert, Jacobus en Gerardus Welhuijsen, alsook op die van zijn zus Gijbertina Welhuijsen, weduwe van Hendricus Botermans. Overige rechthebbenden waren Allegonda de Ruijt, dochter van Anna Nieuwlaet en weduwe van Gijsbert van Geffen, en haar kinderen Anna Maria en Maria Theresia van Geffen. Ten laatste in 1779 viel het graf toe aan de kerk.
De plattegrond van Martini uit 1821 toont de zerk in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het transept, waar hij zeker al sinds het einde van de zeventiende eeuw had gelegen. Voor 1912 werd hij op de huidige plek gelegd.

Personen

Asperen, Heylken van
 Botermans, Hendricus
 Cronenberch, Anthonisken Lenaerts van
 Diest, Johanna van
 Geffen, Anna Maria van
 Geffen, Gijsbert van
 Geffen, Maria Theresia van
Goyaerts, Engelken Peter
 Herpen, Jan Boudewijns van
 Laerschot, Elisabeth Willems van de
Lenaerts, Elisabeth Henrick
 Louwerens, Emmeken
 Nieuwlaet, Anna
 Ruijt, Allegonda de
 Velensteyn, Cornelia Jans van
 Weert, Elisabeth Jans van
 Welhuijsen jr., Jacobus
 Welhuijsen sr., Jacobus
 Welhuijsen, Gerardus
 Welhuijsen, Gijbertina
 Welhuijsen, Govert
 Welhuijsen, Jan
Welhuysen, Anthonis van
 Welhuysen, Arnt van † 1500
Welhuysen, Corstiaan van
 Welhuysen, Goyart van
 Welhuysen, Henrick van
Welhuysen, Jan Goyarts van
 Welhuysen, Jan Henricx
Welhuysen, Jan van † 11-1-1561
Welhuysen, Lenaert van
Welhuysen, Mayken van
Welhuysen, Willem van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie