Bron: Foto RCE

 

325 Jacop Symons, 1620


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de noordelijke travee, de derde zerk vanaf het westen van de noordelijke rij van vijf zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 114 x 221 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband die wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen op de hoeken. In het midden van de zerk is een cirkel met rand aangebracht met daarin het wapenschild, dat met een lint is opgehangen aan de rand van de cirkel.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een beurtelings gekanteelde dwarsbalk, vergezeld van drie zespuntige sterren, boven twee en beneden een [Symons]; II een hand- of huismerk [Boest].
Het hand- of huismerk bestaat uit een X, waarvan beide bovenarmen worden doorsneden door de poten van een omgekeerde V, met in de ontstane binnenruimte een I, en de linkerbenedenpoot van de X eindigend in een B. De aanwezige letters IB zijn de initialen van Ienneken Boest. Vergelijk het merk met dat op zerk 433.
In Hs 1709, 74.2 ontbreekt de letter I en lijkt de combinatie X en omgekeerde V meer op twee schuinkruisgewijs geplaatste Latijnse kruisen. Ook in Hs Martini, nr. 289 ontbreekt de I, die nog duidelijk op de zerk zichtbaar is.

Bijzonderheden

Jacop Symons, soms ook aangeduid als Jacop Symons van Weert, is een zoon van Simon Anthonis Jacop Symons en Elisabeth Goessen Daems. Hij trouwde in 1586 met Heilwich Hermans van den Ham, met wie hij twee dochters had: Jacomina, getrouwd met de Bossche lakenverver Adriaen Rutgers van Berkel, en Elisabeth, gehuwd met Gaspar Peters de le Vaulx uit Namen. Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde Jacop in 1604 met Jenneken Henricx Boes, een enkele keer ook als Boust of Boest aangeduid. Verwantschap met de oude Bossche familie Boest, die in de vijftiende eeuw een aantal schepenen voortbracht, lijkt niet te bestaan. Uit dit tweede huwelijk werden zeven kinderen geboren. Na de dood van Jacop hertrouwde Jenneken met Herman Anthonis van der Moelen, weduwnaar van Gertruyt van Santen. Jenneken vond haar laatste rustplaats bij haar eerste man. 1.

Geschiedenis

(Oud 137/137A; Nieuw 480; Martini 289; Smits 151) *
In de oudste twee leggers staat het graf geregistreerd als kerkgraf. Op 9 januari 1759 werd het verkocht aan de notaris en procureur Cornelis Wijgaars. Twintig jaar later, op 10 juni 1779, werd het graf overgeboekt op naam van zijn weduwe Maria Timmers en hun kinderen Dirkske, echtgenote van Conradus Leenmans, Cornelis en Jan Hermen Wijgaers. Ook in de legger van 1804-1805 staat het op naam van deze kinderen.
Zeker vanaf 1707 tot 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, op de grens van de eerste en tweede travee vanaf het transept. Tussen 1821 en 1912 kwam hij op de huidige plek te liggen.

Personen

 Berkel, Adriaen Rutgers van
Boes, Jenneken
· zie ook: 433. Yken Hanricx, 1594
 Daems, Elisabeth Goessen
 Ham, Heilwich Hermans van den
 Leenmans, Conradus
 Moelen, Herman Anthonis van der
 Santen, Gertruyt van
 Symons, Elisabeth
 Symons, Jacomina
Symons, Jacop † 19-9-1620
 Symons, Simon Anthonis Jacop
 Timmers, Maria
 Vaulx, Gaspar Peters de le
 Wijgaars jr., Cornelis
 Wijgaars sr., Cornelis
 Wijgaars, Dirkske
 Wijgaars, Jan Hermen

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie