Bron: Foto RCE

 

324 Catharina van der Elst, 1620


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het zuidtransept, de noordelijke travee, de tweede zerk vanaf het westen van de noordelijke rij van vijf zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 115 x 209 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De onderkant van de zerk is verdwenen en ook van de inscriptie in de tekstband rechts is het grootste gedeelte verloren gegaan. Het wapen is eveneens geheel afgesleten.
De zerk heeft een tekstband die wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen op de hoeken. De inscriptie loopt door boven in het middenveld. In het midden van de zerk is een cirkel aangebracht met rand en daarin het wapenschild, dat met een lint aan de rand is opgehangen.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit ten minste een 4, mogelijk staande op de dwarsbalk van een H. Hs Martini, nr. 267 geeft al aan dat het ‘wapenschild met cijfer’ bijna geheel is ‘afgeschaafd’.

Bijzonderheden

Over de Henrick Henricx die op deze zerk wordt genoemd is weinig bekend. De bronnen vermelden wel dat zijn vrouw Catharina van der Elst heette. Haar vader Evert Thomas van der Elst was kleermaker van beroep en had in de eerste helft van 1566 het poorterschap van ’s-Hertogenbosch gekocht. Uit zijn huwelijk met Luytgart Anthonis Rutten werden in de Sint-Jan tussen 1570 en 1574 verscheidene kinderen gedoopt, onder wie op 29 augustus 1574 Catharina. In 1589/90 werd Catharina gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Enige tijd later zal zij zijn getrouwd met Henrick Henricx, met wie zij minstens twee zonen had. Wanneer haar man is overleden is onbekend. 1.

Geschiedenis

(Oud 27?; Nieuw 339?; Martini 267; Smits 152) *
Op basis van de nog aanwezige resten van het registratienummer, midden boven op de zerk, en de locatie volgens de plattegrond van Martini, kan deze zerk hoogstwaarschijnlijk geïdentificeerd worden als Nieuw 339 (Oud 27). Het graf waarop hij lag stond in ieder geval vanaf 1707 te boek als kerkgraf. Op 25 september 1773 werd er voor het laatst in begraven. Het graf was toen vol.
De zerk lag in 1821 in de uiterste zuidoosthoek van de middelste travee van het zuidtransept, een plek waar hij zeer waarschijnlijk in 1707 ook al lag. Voor 1912 werd hij verplaatst naar de huidige plek.

Personen

Elst, Catharina van der † 21-10-1620
 Elst, Evert Thomas van der
Hanrics, Everart
Hanrics, Frans
Hanrics, Handric
 Rutten, Luytgart Anthonis

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie