Bron: Foto RCE

 

303 Hans van Hamel, 1619


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de zuidelijke travee, de middelste west-oostelijke rij van vier zerken, de tweede zerk vanaf het oosten

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 145 x 263 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een rand en is verder in twee gedeelten verdeeld. In het grotere bovengedeelte zien we een grote cirkel met brede rand, met twee wapenschilden daarbinnen. De schilden zijn omgeven door bandwerk dat een soort cartouche vormt. De schilden hangen met linten af van een doodsbeen onder een doodshoofd. De cirkelrand heeft vier vervaagde rozetten, waar de rand verder uitloopt in bandwerk. Boven de cirkel is in een kleine liggende ovaal een zandloper weergegeven. De zwikken zijn opgevuld met uitbundig loofwerk, bovenaan uitlopend in een engelenkopje met vleugels en onderaan in een griffioenkop. Het ondergedeelte bestaat uit een inscriptieplaat omgeven door bandwerk met aan de zijkanten en de onderkant een enkel loofblad. Middenboven en -onder is verder nog een rozet aangebracht.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden, manswapen in ovaalvorm, vrouwswapen in ruitvorm): 1 vijf aaneengesloten spitsruiten [Van Hamel]; 2 gedeeld; I vijf aaneengesloten spitsruiten [Van Hamel]; II doorsneden; a een lopende wolf; b drie palen van vair [Westpheringius van Empel]. Het vrouwswapen moet zijn: drie palen van vair; een schildhoofd met een lopende wolf en betreft het wapen Van Ammerzoyen.

Bijzonderheden

Hans van Hamel was een zoon van de Diestse schepen Franck van Hamel. Hans zelf was burgemeester van zijn geboortestad geweest, maar vestigde zich later – de eerste vermelding dateert van 1599 – te ’s-Hertogenbosch, waar hij als koopman te boek staat. Daarnaast wordt hij in 1605 en 1614 vermeld als weesmeester van het armenweeshuis. Hans was getrouwd met Dircxken van Empel, rond 1556 geboren als dochter van mr. Adriaen Willems van Empel en Christina Willem Goyarts. Haar vader liet zich in 1544 als Adrianus Guilhelmi Empelensis aan de Leuvense universiteit inschrijven en kocht in 1552 als mr. Adriaen Willems Dircxsen van Ammerzoye uit Empel het Bossche poorterschap. Op de grafzerk van zijn dochter wordt mr. Adriaen aangeduid als Adrianus Westpheringius van Empel; dit is de enige vermelding van deze naam, de herkomst is onbekend. Hans en Dircxken lieten drie volwassen kinderen achter. Een van hen, Daniel, rond 1587 geboren, was eveneens koopman van beroep en werd in 1631 benoemd tot president-schepen. Daniels zoon Gysbert (1614-1695) was tussen 1644 en 1691 eveneens herhaalde malen schepen van ’s-Hertogenbosch. 1.

Geschiedenis

(Oud 361; Nieuw 280; Martini 132; Smits 172) *
Het graf stond in 1707 op naam van Hamel. Nadien wordt het eigendom overgeboekt van Hans van Hamel op de kinderen van Elisabeth van Hamel en Reinier van Buren. Op 18 februari 1725 kwam het op naam te staan van Henricus van Grimbergen. Hij was een zoon van Gerard Willem van Grimbergen, Raad deser Stad, en gehuwd geweest met Mechtelt van Roye. Deze Mechtelt was een dochter van Susanna van Hamel, een kleindochter van de op de zerk vermelde Hans van Hamel. Ten laatste in 1752 werd het graf eigendom van de kerk. In 1821 lag de zerk in de zuidelijke travee van het noordtransept, waar hij zeker al vanaf 1707 had gelegen. Tegenwoordig ligt de zerk nog op vrijwel dezelfde plek.

Personen

 Buren, Adriana van
 Buren, Isaak van
 Buren, Reinier van
 Empel, Adriaen Willems van
Empel, Dircxken van
 Goyarts, Christina Willem
 Grimbergen, Gerard Willem van
· zie ook: 508. Johannes van Grimbergen, 1675
 Grimbergen, Henricus van
 Hamel, Daniel van
 Hamel, Elisabeth van
 Hamel, Franck van
 Hamel, Gysbert van
Hamel, Hans van † 6-8-1619
 Hamel, Susanna van
 Roye, Mechtelt van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie