Bron: Van Valkenburg BC

 

297 Ariken Kievits, 1575


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de zuidelijke travee, ten zuidoosten van de middenpijler van de schipzijbeuk

maten 87 x 151 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is rechtsboven beschadigd. Het wapen is praktisch geheel vervaagd, alleen de voorstelling heraldisch rechtsonder is vaag te onderscheiden. Ook van de inscriptie is veel onleesbaar geworden. De zerk heeft een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gevierendeeld; I een opspringende wolf; II een vierbladige roos; III drie palen; IV drie beslagen horens. Het wapen kan ook worden gezien als gedeeld en elk deel als doorsneden. Het mansdeel van het wapen lijkt dan erg op het wapen Van Ammersoijen: drie palen van vair en een schildhoofd met een rennende vos, terwijl de naam Van Amerrode = van Amelrode = van Ammersoijen in de tekst voorkomt. Toeval?

Bijzonderheden

De tekst op deze zerk is voor een deel onleesbaar geworden, over wie het daar gaat kunnen we slechts gissen. 1. Uit het deel dat wel leesbaar is blijkt dat onder deze zerk zijn begraven ene Aryken, haar zoon Aert en diens vrouw Jenneken Geubels. Aryken was Adriana Kievits, dochter van Roelof Aert Willems Kievits van Vlijmen, en gehuwd met Jan Dircx van Amerzoye, eveneens afkomstig uit Vlijmen. Waarschijnlijk woonde het echtpaar in Vlijmen. Jan is al voor 1570 overleden, zijn vrouw Adriana volgde hem op 30 december 1575 en werd in de Sint-Jan begraven. 2. Hun zoon Aert, een enkele keer aangeduid als Aert Jans van Amerzoye (of Amelroy), maar meestal als Aert Jans van Vlijmen, was rond 1536 geboren, waarschijnlijk in Vlijmen. In de eerste helft van 1570 kocht hij het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Hij was gehuwd met Jenneken Geubels (Goebels, Gobels). Haar vader was Willem Jans Geubels, in 1549 deken van de schutters van de handboog en in de bewaard gebleven belastinglijsten behorend tot de 15% hoogst aangeslagen Bosschenaren. Ook Willem en zijn echtgenote Josina Franck Jans werden in de Sint-Jan begraven (zie zerk 420). Het enig bekende kind van Aert en Jenneken is Josina, gedoopt in de Sint-Jan op 24 april 1571, gehuwd met meester Rogier of Rutger van Grinsven en moeder van Hester van Grinsven, bekende stichtster van een gasthuis en studiebeurzen. Ook Josina en Rogier vonden hun laatste rustplaats in de Sint-Jan (zie zerk 48). Aert van Vlijmen alias Van Amerzoye overleed op 11 juni 1602, zijn huisvrouw Jenneken Geubels overleed op 19 juni 1606. Beiden zijn begraven bij Aerts moeder in de Sint-Jan. 3.

Geschiedenis

(Smits 319) *
Hoewel Smits de zerk in 1912 wel behandelt, komt deze niet voor op zijn plattegrond en evenmin op die van 1947 en 1978. Pas op de plattegrond van 1991 is de zerk terug te vinden en wel op zijn huidige plek. Desondanks mag men er van uitgaan dat de zerk al voor 1912 hier lag.

Personen

Amelroy alias van Vlijmen, Aert Jans van
· zie ook: 48. Rogier van Griensven, 1643
 Amelroy, Josina van
· zie ook: 48. Rogier van Griensven, 1643
 Amerzoye, Jan Dircx van
Geubels, Jenneken Willems
· zie ook: 48. Rogier van Griensven, 1643
· zie ook: 420. Willem Jansen Goebels, 1558
 Geubels, Willem Jans
 Griensven, Rogier (Rutger) van
· zie ook: 48. Rogier van Griensven, 1643
 Grinsven, Hester van
 Jans, Josina Franck
· zie ook: 420. Willem Jansen Goebels, 1558
Kievits, Ariken † 30-12-1575
 Kievits, Roelof Aert Willems

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie