Bron: Foto RCE

 

291 Jan Mathijs Pijnappel, 1548


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de middelste travee, de zuidelijke rij van vier zerken, de tweede zerk vanaf het oosten

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 122 x 232 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband die op de hoeken wordt onderbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het middenveld zien we in een soort nis een staande engel als schilddrager. De engel is gekleed in een omgorde en bloezende albe met daar overheen een mantel die op de borst bijeen wordt gehouden door een – nu vervaagde – broche. Hij houdt de wapenschilden vast met een lint, dat bij het rechterschild veel langer is dan bij het linker.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden): 1 drie dwarsbalken [= drie drielingsbalken]; een schildhoofd met drie pijnappels [Pijnappel]; 2 doorsneden; I drie vijfbladige rozen; II drie omgewende horens, vergezeld tussen de twee bovenste van een omgekeerd lindeblad, waarvan de steel de scheidingslijn raakt. De dwarsbalken behoren drielingsbalken te zijn, zie de zerken nummers 39 en 212 [Pijnappel], en waren mogelijk al rond 1900 afgesleten. Het vrouwswapen zal een Stoters-wapen zijn. Het lindeblad moet dan worden gelezen als een hart en de horens in de normale stand, zie de zerken nummers 312, 3 en 171. In Hs 1709, 45.1 wordt het alliantiewapen in één schild voorgesteld: het wapen Pijnappel met drie drielingsbalken en een schildhoofd met drie pijnappels. Het vrouwswapen heet Stooters en is doorsneden: I drie vierbladen, waartussen een zespuntige ster; II drie horens, waartussen een hart. Hs Martini, 114 houdt het midden tussen een vlammend hart en een lindeblad.

Bijzonderheden

Jan is een zoon van Jan Mathijs Pijnappel en Goedelt van den Broeck of van Broeckhoven. In 1499 werd hij door zijn vader geëmancipeerd, dat wil zeggen handelingsbekwaam verklaard. Hij was getrouwd met Judoca of Joostken, dochter van Joost Zeger Jan Elias en Christina Lambert Stoters. Jan woonde in de Kerkstraat en was in de schepenjaren 1543-1546 goede man van de stad. Kort na zijn laatste ambtstermijn overleed hij op 4 februari 1548 (op de zerk in paasstijl aangeduid als 4 februari 1547). Hun zoon Joost trouwde met Gertruyt, dochter van Dirck van Hersel van Oerle en Dircxken Hermans Pelgrom. Joostken of Josina, een dochter van dit laatste echtpaar, op 16 mei 1571 ten doop gehouden in de Sint-Jan, trad in 1603 in dezelfde kerk in het huwelijk met Jan Wouters van Gestel alias Cuyper. De Sint-Jan vormt ook de laatste rustplaats van deze echtelieden. 1.

Geschiedenis

(Oud 257; Nieuw 364; Martini 114; Smits 177) *
Het graf was in ieder geval in 1707 eigendom van de kerk.
In 1821 lag het in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, op de grens van de eerste en tweede travee vanaf het transept, waar hij in 1707 al lag. Tussen 1821 en 1912 werd hij verplaatst naar de huidige plek.

Personen

 Broeck, Goedelt van den
Cuyper, Jan Wouter
 Elias, Joost Zeger Jan
Elias, Judoca
 Oerle, Dirck van
Oerle, Gertruyt Dierckx van
 Pelgrom, Dircxken Hermans
Pijnappel jr., Jan Mathijs † 4-2-1548
 Pijnappel sr., Jan Mathijs
Pijnappel, Joost
Pijnappel, Joostken
 Stoters, Christina Lambert

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie