Bron: Foto RCE

 

290 Henrick van Delft, 1558


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de middelste travee, de zuidelijke rij van vier zerken, de tweede zerk vanaf het westen

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 105 x 193 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is enigszins afgesleten. Het wapen is tegenwoordig niet meer te lezen, maar was rond 1900 nog wel zichtbaar.
De zerk heeft een brede verdiepte band met daarin de inscriptie met gotische letters in reliëf. Op de hoeken bevinden zich vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het middenveld zien we, eveneens in reliëf, een priesterfiguur staande op een door een lijn aangegeven ondergrond. Hij houdt zijn handen voor zijn borst, waarboven zich een kelk met hostie bevindt. Hij is gekleed in de misgewaden van albe, amict, kazuifel en manipel. Boven zijn hoofd is een wapenschild aangebracht. Links en rechts hiervan zien we een console met daarboven een voluut met een monsterkop en bladeren.

Wapens

Drie vogels.

Bijzonderheden

Henrick Dircx van Delft is rond 1479 geboren. Uit een schepenakte uit 1528 blijkt dat hij een inwoner van Maasland had gemachtigd om renten voor hem te innen en de huur van een stuk land in Zouteveen op te zeggen. Gezien de ligging van beide plaatsen ligt het voor de hand dat Henrick oorspronkelijk uit Delft of omgeving afkomstig was. In 1519 werd hij kanunnik van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch. In 1521 werd hij gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In datzelfde jaar liet hij zich als Henricus de Delft de Buscoducis, canonicus Buscoducensis inschrijven aan de Leuvense universiteit. Mogelijk had hij daar al eerder gestudeerd en is hij dezelfde als Henrick Dircx van Delft die er in 1495 werd ingeschreven. In 1546 droeg hij de kapelmeesters van de Sint-Annakapel aan de Hinthamerstraat een erfcijns over voor de viering van twee wekelijkse missen in die kapel. Heer Henrick overleed op 27 februari 1558 en werd begraven in de Sint-Jan voor de Broederschapskapel. 1.

Geschiedenis

(Oud 272; Nieuw 250; Martini 147; Smits 77) *
Zeker vanaf 1707 was het graf eigendom van de kerk.
Uit de plattegrond van Martini blijkt dat de zerk in 1821 nog steeds op de plek lag waar Henrick van Delft in 1558 was begraven: in de noordelijke travee van het noordtransept, voor het Koor van de Lieve Vrouwe Broederschap, de tegenwoordige Sacramentskapel. Voor 1912 werd de zerk verplaatst naar de huidige locatie.

Personen

Delft, Henrick van † 27-2-1558

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie