Bron: Foto RCE

 

279 Jan Crabben, 1518


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de noordelijke travee, de middelste rij van vier zerken, de tweede zerk vanaf het westen

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 95 x 172 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is goed bewaard gebleven, alleen het wapen is enigszins afgesleten. De zerk heeft een tekstband die op de hoeken is weergegeven als zijnde omgeslagen. In het midden van het middenveld zien we een verdiepte cirkel met rand en daarbinnen in reliëf het wapen, dat met een dichtgegespte riem is opgehangen aan de cirkelrand. De inscriptie loopt van de tekstband door op het middenveld, zowel boven als onder het wapen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I drie molenijzers [Crabben]; II twee dwarsbalken, vergezeld boven rechts van een zespuntige ster [Van Beers]. Zie voor Van Beers ook zerk 415.

Bijzonderheden

Jan Henricx Crabbe (ook: Crabbout, Crabbouts) was afkomstig uit Breda. In 1472/3 schreef hij zich in als gewoon lid van de Bossche Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, in 1486/7 werd hij gezworen broeder. Hij vestigde zich ook metterwoon in ’s-Hertogenbosch en kocht in 1492 het poorterschap van de stad. Jan was waard van herberg ‘Het Hert’ aan de Markt. In de belastinglijsten behoort hij tot de 12% hoogst aangeslagen Bosschenaren. Jan was getrouwd met Gertruyt Arnts van Berze, het huwelijk bleef voor zover bekend kinderloos. Gertruyt overleefde Jan meer dan dertig jaar. Zij leefde in behoorlijke welstand in het blok van de Weversplaats, in de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoort zij tot de 21% hoogst aangeslagenen.
Een zuster van Gertruyt, Catharina van Berze, was gehuwd met Melis Henricx Maes en moeder van Anna. Anna en haar man Claes de Quade van Ravesteyn werden elders in de Sint-Jan begraven, zie zerk 216. Twee van hun dochters, Catharina en Margaretha, bleven hun leven lang ongehuwd. Ze woonden in het ouderlijk huis aan de Peperstraat, dat in die tijd dan ook bekend stond als ‘het huys der maechden van Ravensteyn’. Deze maagden werden begraven bij hun oudtante Gertruyt van Berze. 1.

Geschiedenis

(Nieuw 251; Martini 146; Smits 183) *
Het graf was in ieder geval vanaf 1752 in het bezit van de kerk. Op 8 november 1797 werd genoteerd dat het vol was.
Martini situeerde de zerk in de middelste travee van het noordtransept, vlak voor de eerste travee van de noordelijke buitenzijbeuk van het koor. Uit de leggers blijkt dat hij zich hier zeker vanaf 1752 al bevond. Voor 1912 werd hij naar zijn huidige locatie verplaatst.

Personen

 Berze, Catharina van
Berze, Geertruyt van
Crabben Jan † 30-3-1518
 Maes, Anna Melis
· zie ook: 216. Claes Jans de Quade van Ravensteyn, 1556
 Maes, Melis Henricx
· zie ook: 216. Claes Jans de Quade van Ravensteyn, 1556
 Quade van Ravensteyn, Claes Jans de
· zie ook: 216. Claes Jans de Quade van Ravensteyn, 1556
Quade van Ravesteyn, Catharina de
· zie ook: 216. Claes Jans de Quade van Ravensteyn, 1556
Quade van Ravesteyn, Margaretha de
· zie ook: 216. Claes Jans de Quade van Ravensteyn, 1556

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie