Bron: Foto RCE

 

278 Maria van den Berch, 1698


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de noordelijke travee, de tweede west-oostelijke rij van vier zerken vanaf het zuiden, de eerste zerk vanaf het westen

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 180 x 88 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is doormidden gebroken en het oppervlak is ernstig beschadigd. Zowel links als rechts in het midden bevinden zich nieuwe stukjes steen. Een groot gedeelte van de inscriptie is verloren gegaan. Op de drieregelige inscriptie na lijkt de zerk leeg te zijn gebleven.

Bijzonderheden

In de tweede helft van de zeventiende eeuw leefden in ’s-Hertogenbosch verschillende personen met de naam Maria van den Berch. Degene die onder deze zerk werd begraven, is waarschijnlijk Maria Dircx van den Berch, die als weduwe van Claes van Balckom in januari 1655 trouwde met koopman Anthony Geerlings van Drunen. Dit echtpaar, woonachtig op de Vughterdijk, liet tussen 1655 en 1666 vijf kinderen dopen in de parochie van Sint-Cathrien. 1.

Geschiedenis

(Oud 264; Nieuw 286; Martini 136; Smits 184C) *
In de twee oudste leggers staat het graf te boek als t’ graft van Marij vanden Bergh. Op 28 juni 1752 werd het overgeboekt op naam van dezelfde personen als het graf met het nieuwe registratienummer 481 (Oud 134), dat in de oudste leggers op naam stond van Van Druenen. 2. Daardoor kwam het graf van Maria van den Berch op naam van Jacobus van Breugel, wiens grootmoeder een Van Drunen was, en op die van de kinderen van zijn broer Antonij, te weten Antonia van Breugel, echtgenote van Johannes Hofmans, en Maria en Johanna van Breugel. Op 28 juni 1779 volgde de overboeking op naam van Antonia van Breugel, weduwe van Johannes Hofmans en nu getrouwd met Willem Hendrik Backers, en haar zoon Johannes Hofmans. Verder vermeldt de legger van 1779 de naam van Maria van Breugel, weduwe van Cornelis Gulielmus Del Fontennis, en haar kinderen, en die van Johanna van Breugel, echtgenote van Assuerus Franciscus van Rosmalen, en haar kinderen. In de legger van 1804-1805 worden enkel nog de namen genoemd van de kinderen van Johanna van Breugel en Assuerus Franciscus van Rosmalen. Het betreft hier Lambertus Antonius, Isabella Maria, Wilhelmina Jacoba, Antonius Wilhelmus, Martinus Raphael, Sebastianus Dominicus en Josepha Lamberdina Nicolasina van Rosmalen.
In 1821 lag de zerk in de noordelijke travee van het noordtransept, voor het noordportaal. Dit is ook de plek waar Maria van den Berch in 1698 werd begraven. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk naar de huidige locatie verplaatst, slechts enkele meters in zuidwestelijke richting.

Personen

 Backers, Willem Hendrik
 Balckom, Claes van
Berch, Maria van den † 7-3-1698
 Breugel, Antonia van
 Breugel, Antonij van
 Breugel, Jacobus van
 Breugel, Johanna van
 Breugel, Maria van
 Drunen, Anthony Geerlings van
 Fontennis, Cornelius Gulielmus Del
 Hofmans jr., Johannes
 Hofmans sr., Johannes
 Rosmalen, Antonius Wilhelmus van
 Rosmalen, Assuerus Franciscus van
 Rosmalen, Isabella Maria van
 Rosmalen, Josepha Lamberdina Nicolasina van
 Rosmalen, Lambertus Antonius van
 Rosmalen, Martinus Raphael van
 Rosmalen, Sebastianus Dominicus van
 Rosmalen, Wilhelmina Jacoba van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie