Bron: Foto RCE

 

267 Mechtelt Goessen Aerts van Swol, 1618


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, in het midden

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 86 x 116 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is in het midden nogal afgesleten, maar de hoofdvoorstelling en het grootste gedeelte van de inscripties zijn nog te lezen. In het midden van de zerk bevinden zich twee wapenschilden, beide opgehangen met linten aan een afgezaagde knoestige tak. Hoewel de volgorde van de inscripties als verward overkomt 1., lijkt het dat zij als volgt moeten worden gelezen: eerst de randinscriptie beginnend links bovenaan en doorlopend bovenaan in het middenveld; hierna de drieregelige inscripties onder de wapens.

Wapens

Links, het manswapen: Doorsneden; I een liggende afgezaagde tak met drie bladeren, alle naar boven gericht, de middelste groter en enkelvoudig met geschulpte rand en de twee buitenste samengesteld en drietallig, links en rechts vergezeld van een naar binnen gebogen gesteelde eikel, beide komend uit het raakpunt van middellijn en schildrand; II drie rozen (1,2). Rechts, het vrouwswapen in ruitvorm: een versmald herkruist kruis, waarvan de vier kruisjes brede armen hebben.

Bijzonderheden

Peter Peters van Leeuwen werd in 1589 door de Raad van Brabant te Brussel als notaris te ’s-Hertogenbosch toegelaten. In 1592 trouwde hij in de Sint-Cathrien met Mechtelt Goessen Aerts van Swol. Mechtelt werd in de Sint-Jan begraven. Peter hertrouwde begin 1619 met Adriana Frans Peters. Na de val van ’s-Hertogenbosch in 1629 werd hij in 1630 opnieuw als notaris geadmitteerd, ditmaal door de Raad van Brabant in Den Haag. Wanneer Peter is overleden wordt niet op de grafzerk vermeld en is ook niet uit andere bronnen bekend, het was in ieder geval vóór 1658. Of hij ten slotte onder deze steen werd begraven is derhalve onzeker. Vermoedelijk heette Peters tweede vrouw Adriana voluit Adriana Frans Peters van Wolffswinckel of Wolfsvinckel, in ieder geval traden Peter en Jan, zonen van Frans Peters van Wolffswinckel in 1658 op als voogden over de kinderen van Anna, dochter van Peter Peters van Leeuwen. De laatste persoon die op deze zerk wordt vermeld, Peter Jans van Wolfsvinckel, is waarschijnlijk een zoon van voogd Jan. Peter van Wolfsvinckel was eerst gehuwd met Claesken Rutgers Colen en hertrouwde in 1632 met Anna Jans van Wamel, die overleed in 1681 of 1682. 2.

Geschiedenis

(Oud 519/144; Nieuw 470; Martini 282; Smits 117C) *
In 1707 stond het graf op naam van de op de zerk genoemde Peter van Wolfswinkel. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van Maria vander Meulen, weduwe van Dirk Schenk, en Hendrik en Mariana van den Broek. Op 24 augustus 1752 kwam het graf op naam van Maria Anna Wolfswinkel, echtgenote van Jacobus Anthonius Bedicx, en haar kinderen. Vanaf de legger van 1779 ontbreken de gegevens. Op de plattegrond van Martini is de zerk aangegeven in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het transept, waar hij vanaf 1707 had gelegen.Tussen 1821 en 1912 werd hij naar de huidige plek verlegd.

Personen

 Bedicx, Jacobus Anthonius
 Broek, Hendrik van den
 Broek, Mariana van den
 Colen, Claesken Rutgers
 Leeuwen, Anna van
Leeuwen, Peter Peters van
 Meulen, Maria Anna van der
· zie ook: 397. Dirck Reyners van der Meer, 1565
· zie ook: 416. Reyner Dircx van der Meer, 1562
 Peters, Adriana Frans
 Schenk, Dirk
· zie ook: 397. Dirck Reyners van der Meer, 1565
· zie ook: 416. Reyner Dircx van der Meer, 1562
Swol, Mechtelt Goessen Aerts van † 13-2-1618
 Wamel, Anna Jans van
Wolffsvinckel, Peter van
 Wolffswinckel, Frans Peters van
 Wolffswinckel, Jan van
 Wolfswinkel, Maria Anna

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie