Bron: Foto RCE

 

266 Peter Goessens van Heeswijk, 1552


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten noordoosten van de tweede muurpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 86 x 160 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

In de linkerbovenhoek bevindt zich een breuk. Verder is de zerk nogal glad geworden, met name de cirkel met kelk.
De eerste inscriptie staat op een tekstband die op de hoeken is omgeslagen, waarbij er een opening is tussen het einde van de tekstband en het begin ervan. In het midden van de zerk zien we een verdiepte cirkel zonder rand met daarin de weergave van een kelk met hostie. De letters links en rechts naast de kelk zijn de eerste letters van de voor- en achternaam van de eerst begravene.

Bijzonderheden

Heer Peter Goessens van Heeswijk is rond 1502 geboren. In 1540 wordt hij vermeld als een van de officianten aan het altaar van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Broederschapskapel in de Sint-Jan. In datzelfde jaar werd hij ook gewoon lid van de Broederschap en kocht hij een boekje getiteld preceptorium Nycolai de Liera van de Broederschap.
In 1543 benoemde heer Peter Goessens van Heeswijk heer Jan Cornelis van Bladel tot zijn zaakwaarnemer. In 1551 blijkt deze Jan van Bladel rector van het altaar van Lazarus, Maria Magdalena en Martha in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 33). In 1552 kocht hij een huis in de Schilderspoort, een zijstraatje van de Hinthamerstraat.
De derde persoon die op deze grafzerk wordt vermeld is Agatha, dochter van snijder Willem Gerits van Orthen. Zij was een buurvrouw van heer Jan van Bladel in de Schilderspoort en benoemde hem in 1552 tot haar zaakwaarnemer. Hoe de relatie tussen Agatha en Jan verder was, is onbekend. Feit is wel dat zij na hun dood in hetzelfde graf belandden. Agatha maakte in 1572 haar testament. 1.

Geschiedenis

(Oud 58; Nieuw 570; Martini 325; Smits 116B) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1707 geregistreerd als kerkgraf.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de vierde travee vanaf het westen, ten noordwesten van de vierde muurpijler. Hij lag zeker al vanaf 1707 op deze plek. Tussen 1821 en 1912 werd hij verplaatst naar de huidige locatie.

Personen

Bladel, Johannes Cornelius van
Heeswijk, Peter Goessens van † 22-5-1552
Orthen, Agatha Willem Gerits van
 Orthen, Willem Gerits van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie