Bron: Foto RCE

 

251 Wilhelmus van Gestel van Balen, 1582


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, tussen de tweede en derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 104 x 220 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk vertoont verschillende breuken, een aan de bovenzijde, een van linksonder naar middenrechts en twee over de benedenhoeken. De eerste inscriptie staat in een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. Een tweede inscriptie, voor een geestelijke met dezelfde achternaam, is aangebracht tegen de binnenkant van de tekstband. Midden op de zerk zien we een verdiepte cirkel met rand met daarbinnen een kelk met hostie. Verder is aan de onderzijde van de zerk een extra cartouche afgebeeld die met een ring aan een haakje hangt. Deze cartouche is leeg en zal geen wapen hebben bevat, zoals ook blijkt uit Hs 1709, 131.2.

Bijzonderheden

Willem (van) Gestel van Balen, vaak ook aangeduid als Willem van Balen, werd volgens zijn grafzerk in 1489, volgens andere bronnen in 1494 of 1495 geboren als zoon van Henrick van Gestel van Balen en Margriet Elsen. Zijn ouders waren waarschijnlijk afkomstig uit Balen, tegenwoordig in de Belgische provincie Antwerpen. Willem werd priester en verwierf een beneficie in de Bossche Sint-Jan. In 1530/1 werd hij gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Heer Willem overleed op hoge leeftijd op 18 juni 1582 en werd in de Sint-Jan begraven.
Erfgenaam was zijn neef heer Henrick, rond 1522 geboren als zoon van Goyart Andries van Gestel van Balen en Catharina Henrick Laureyns. Waarschijnlijk was grootvader Andries een oom van heer Willem. Henrick bezat in 1545 de kosterij van de kerk van Bladel, werd priester en wordt vanaf 1560 vermeld als beneficiant aan het altaar van Sint-Christoffel in de Bossche Sint-Jan (zie plattegrond altaren, nr. 36). Hij trad herhaaldelijk op als vertegenwoordiger van de gezamenlijke beneficianten van de Sint-Jan. Heer Henrick werd meer dan tachtig jaar oud en overleed op 16 februari 1604. 1.

Geschiedenis

(Oud 140; Nieuw 475; Martini 286; Smits 113) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1707 te boek als t’ graft van de Commis van Velse. Tussen 1724 en 1752 werd het eigendom van de kerk. Op 27 december 1783 werd er voor het laatst in begraven. Het graf was toen vol.
Op de plattegrond van Martini is de zerk terug te vinden in de zuidelijke binnenzijbeuk van het middenschip, in de eerste travee vanaf het transept. Hij lag daar zeker vanaf 1707. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk naar zijn huidige locatie verplaatst.

Personen

 Elsen, Margriet
 Gestel van Balen, Andries
 Gestel van Balen, Goyart Andries van
 Gestel van Balen, Henrick van
Gestel van Balen, Wilhelmus van † 18-6-1582
 Laureyns, Catharina Henrick
 Velse, N.N.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie