Bron: Foto RCE

 

250 Jan Dirks van Bersel, 1504


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, ten noordwesten van de derde muurpijler

maten 54 x 84 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het onder- en rechtergedeelte is verdwenen en de zerk ligt met het hoofdeinde in westelijke richting. Van de hoekvierpassen is alleen de vierpas linksboven nog te zien. Rechts van het midden vertoont de zerk een gat.

Wapens

In Hs 1709, 114.1 wordt meegedeeld: ‘op dese sarck conde men nog twee schilden sien/ maar de wapens op deselven waar geheel uijt/ gesleeten dat men het alder minste niet conde sien.

Bijzonderheden

Begin achttiende eeuw was een groter deel van de inscriptie leesbaar. Handschrift 1709, 114 geeft de volgende tekst: ‘hier leijdt begraven Jan Dirksz soon van/ Bersel diemen dict. Jan van ...[dit was niet leesbaer] sterft int jaar 1504 den 15 dag Junij en Lijsbeth sijn huisvouw. sterft 1507 den 29 dagh/ meert en/ Hendrick haar beijder soon sterft 1530 den 23 Januarij.’ Over deze personen is verder niets bekend.

Geschiedenis

(Nieuw 487) *
Het graf was in ieder geval vanaf 1752 eigendom van de kerk.
In februari 1758 werd er voor het laatst iemand in begraven aangezien het vanaf toen vol was. In deze periode lag het graf in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het transept. Ten laatste in 1991, maar waarschijnlijk al veel eerder, werd de zerk op zijn huidige plek gelegd.

Personen

Bersel, Hendrick van
Bersel, Jan Dirks van † 15-6-1504
N.N., Lijsbeth

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie