Bron: Foto RCE

 

246 Jan Backers, 1651


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de westelijke zerk van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 85 x 137 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De linkeronderhoek is afgebroken en verdwenen. De zerk vertoont in de bovenhelft een groot ovaal waarvan de rand is aangegeven door een gegraveerde lijn en waarbinnen in reliëf het wapen is weergegeven. De inscriptie bestaat uit gegraveerde kapitalen.

Wapens

Drie vissen, de kop overtopt met een kroontje, boven elkaar. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: een staande vis.

Bijzonderheden

Margriet, de dochter van Anthonis van Schijndel, was in eerste echt gehuwd met Adriaan Filters. Uit dat huwelijk had zij twee dochters: Catharina en Thomasken, welke laatste was getrouwd met Jan Copier. Na het overlijden van haar echtgenoot hertrouwde zij met Jan Janssen de Backer, koopman in Den Bosch. Uit dit huwelijk werd een zoon Jan geboren. In 1639 had Jan Janssen de Backer aan de Brede Haven – over de Vischbrug, achter de Mandemakers – met geleend geld een huis gekocht, genoemd het huis met de hangen, ‘In den Witvoet’. Nadat hij weduwnaar was geworden zag Jan Janssen de Backer in 1650 ten behoeve van zijn zoon en zijn stiefdochters af van het vruchtgebruik. Het huis werd toen door zijn nazaten verkocht, waarna de schuld werd afgelost. Zijn zoon Jan, eveneens koopman, kocht in datzelfde jaar ‘De Fierlantspoort’ in de Postelstraat. Later bezat hij ook een huis aan de Brede Haven. Jan de Backer jr. trouwde in eerste echt met Agnes Gijsselen, dochter van Jacob en Maria van Engelen (zie voor hen zerk 172). Hij had bij haar drie kinderen. 1.

Geschiedenis

(Oud 66; Nieuw 580; Martini 338; Smits 110A) *
In de leggers van 1707 en 1624 staat het graf op naam van Jan Beckers. In de legger van 1752-1755 valt de opmerking te lezen: ‘Dit is maar een enkel graft, waar in voor een groot gedeelte fundament is, zoo dat daar in niet meer als een lijk kan staan’. In februari 1756 werd genoteerd dat het graf vol was. Na ruiming werd het opnieuw gebruikt, maar op 19 december 1782 bleek het wederom vol.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de derde travee vanaf het westen. Hij bevond zich daar minstens vanaf 1707, maar mogelijk ook al ten tijde van de begrafenis van Jan Backers in 1651. Ten laatste in 1912 werd hij naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

 Backers jr., Jan
Backers sr., Jan † 1651
 Beckers, Jan
 Copier, Jan
 Engelen, Maria van
· zie ook: 172. Henrick Loekeman, 1560
 Filters, Adriaan
 Filters, Catharina
 Filters, Thomasken
 Gijsselen, Agnes
 Gijsselen, Jacob
· zie ook: 172. Henrick Loekeman, 1560
 Schijndel, Anthonis van
Schijndel, Margriet van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie