Bron: Foto RCE

 

245 Jan Pels, 1556


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de tweede zerk vanaf het oosten van de middelste rij van vier zerken

maten 84 x 107 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het bovengedeelte van de zerk is verdwenen. Verder loopt er een breuk van boven naar beneden. De evangelistensymbolen in de onderste vierpassen zijn erg afgesleten. De zerk heeft een tekstband waarvan de benedenhoeken zijn voorzien van vierpassen met daarin evangelistensymbolen. Middenboven zien we een verdiepte cirkel met een rand, met daarin een open 8-vorm, waarin zich in reliëf een kelk bevindt met hostie.

Bijzonderheden

Jan is een zoon van kramer Arnt Arnt Pels en Johanna Jan Zybrechts. Hij wordt in 1527/8 voor het eerst als priester vermeld. In 1537/8 wordt hij gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1540 is heer Jan rector van het altaar van de Heilige Geest in de parochiekerk van Hilvarenbeek. In 1543 blijkt hij rector te zijn van het altaar van Sinte Cristophel vander ierster fundatien in de Bossche Sint-Jan (zie plattegrond altaren, nr. 36). Heer Jan overleed op 12 september 1556 en werd in de Sint-Jan begraven.
Jans broer Peter was tweemaal getrouwd en vader van onder anderen Yda of Iken Pels. Zij trad in het huwelijk met Jan Loenis of Luenis van Roy en werd na haar overlijden bij haar oom begraven. Haar zoon Cornelis van Roy ligt elders in de Sint-Jan begraven (zie zerk 91). 1.

Geschiedenis

(Nieuw 265; Smits 110C) *
Zeker vanaf 1752 was het graf eigendom van de kerk. In diezelfde periode bevond het zich in het noordtransept, in de middelste of de zuidelijke travee. Ten laatste in 1912 werd de zerk op de huidige plek gelegd.

Personen

 Pels, Arnt Arnt
Pels, Jan † 1556
 Pels, Peter
Pels, Yda (Iken)
 Roy, Cornelis Jans van
· zie ook: 91. Cornelius Jans van Roy, 1630
 Roy, Jan Loenis (Luenis) van
 Zybrechts, Johanna Jan

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie