Bron: Foto RCE

 

244 Henrick Aerts de Roy, 1623


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de tweede zerk vanaf het westen van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 83 x 128 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk even onder het midden van de zerk. Middenboven is nog zeer vaag een wapenschild te onderscheiden met daarop een huismerk. Hieronder bevindt zich de zesregelige inscriptie.

Wapens

Een hand- of huismerk, dat op grond van het handschrift Martini (nr. 121) als volgt kan worden omschreven: een verkorte paal, boven eindigend in een R, waaronder een D, en staande op de dwarsbalk van een H, waarmee ter linkerzijde de A een geheel vormt. Het betreft de initialen HADR van de begravene.

Bijzonderheden

Henrick de Roy of van Roy is een zoon van Arnt Lucas van Roy en Agnes Jans van Oetelaer. Van beroep was hij koopman. In 1584 kocht hij een huis aan de Hinthamerstraat nabij het clarissenklooster, later kocht hij daar nog een huis. Henricks echtgenote Catharina was een dochter uit het huwelijk van Jan Gerit Willems met Beatrix Jan Godscalcx van Orten, weduwe van Ghysbert Loekemans. Het echtpaar had minstens vier kinderen: Jan, wollenlakenverkoper Arnt, Agnes en Beatrix, die was gehuwd met bierbrouwer Jan Henrick Zierneels. 1.

Geschiedenis

(Oud 350A; Nieuw 404; Martini 121; Smits 110B) *
Het graf van Henrick Aerts de Roy stond in 1707 geregistreerd als t’ graft van de Roeij. Ook in de legger van 1724 staat het op deze naam. In de daaropvolgende leggers ontbreken de gegevens. Het graf was toen eigendom van de kerk.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het transept. Blijkens de leggers lag hij ook in 1707 hier, en mogelijk zelfs al vanaf de begrafenis van Henrick Aerts de Roy in 1623. Tussen 1821 en 1912 werd hij naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

 Loekemans, Ghysbert
 Oetelaer, Agnes Jans van
 Orten, Beatrix Jan Godscalcx van
 Roy, Agnes de
 Roy, Arnt de
 Roy, Arnt Lucas van
 Roy, Beatrix Henrick Aerts de
· zie ook: 426. Henrick Jans Zierneels, 1607
Roy, Henrick Aerts de † 20-7-1623
 Roy, Jan Henricks de
Willems, Catharina
 Willems, Jan Gerit
 Zierneels, Jan Henrick

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie