Bron: Foto RCE

 

235 Mechteld Jan Wouters van de Meel van Heeze, 1572


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, de middelste van de meest zuidelijke rij van drie zerken

maten 69 x 78 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft het ondergedeelte van een zerk, dat tegen zerk 234 is aangelegd alsof het ging om één zerk met een breuk in het midden. De inscriptie is aangebracht op een tekstband die is weergegeven als zijnde omgeslagen op de hoeken. De letters zijn op een fraaie wijze in de steen gekapt.

Bijzonderheden

Wouter Jans van de Meel uit Heeze ging in 1537 in Leuven studeren en promoveerde in 1540 tot meester in de vrije kunsten. Hij werd priester en wordt vanaf 1550 vermeld als kapelaan of pastoor van de Bossche Begijnhofkerk, waar hij bovendien een altaar bediende. In 1555 verwierf hij een huis aan de Peperstraat. In 1557 of 1558 is hij overleden. In zijn testament liet hij zijn huis in de Peperstraat na aan zijn zuster Mechtelt. Zij heeft hier gewoond tot aan haar dood. Mechtelt bleef waarschijnlijk ongetrouwd en liet geen kinderen na. Haar zus Anna en de kinderen van haar overleden zus Dimpna, vermoedelijk allen woonachtig in Heeze, waren haar erfgenamen. Slechts de onderste helft van deze zerk is bewaard gebleven, het ligt voor de hand dat op de bovenste helft heer Wouter vermeld stond. 1.

Geschiedenis

(Smits 100B) *
Geen van de registratienummers van deze zerk kan achterhaald worden en evenmin wordt de steen vermeld in Hs Martini. Wel komt hij voor op de plattegrond van Smits uit 1912. Hij ligt dan op de huidige plek.

Personen

 Meel van Heeze, Anna van de
 Meel van Heeze, Dimpna van de
Meel van Heeze, Mechteld Jan Wouters van de † 14-1572
 Meel, Wouter Jans van de

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie