Bron: Foto RCE

 

236 Peter van Orsou, 1699


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, ten noordwesten van de vijfde muurpijler

maten 69 x 64 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een smal stuk van het bovengedeelte van een zerk met nog slechts enkele letters van een inscriptie. Op het huidige middenveld is boven de restanten van de inscriptie een verdiepte cirkel te ontwaren met daarin in reliëf een huismerk.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een 4 waarvan de iets verlengde dwarsbalk eindigt in een kruisje en de paal staat op een omgekeerde V, gecombineerd met een V, waarvan de rechterpoot eindigt in een P met een verlengde en met de cirkel meebuigende bovenbalk, en een klein omgekeerde-S-achtig teken aan de binnenzijde van die verlenging; de linkerpoten van beide V’s worden doorsneden door een S. De initialen PVS lijken niet vanzelfsprekend bij de begravene Peter van Orsou te horen.
In Hs 1709, 172.2 staat dit merk in een wapenschild en wordt geen P gegeven, maar een O door de rechterpoten van beide V’s, waardoor de lettercombinatie VOS ontstaat.

Bijzonderheden

Hs 1709, 172.2 geeft de volgende inscriptie voor deze zerk: Peter van Orsou, sterft den 9 Meert 1695.
Peter Sanders van Orsou zal zich in de jaren 1670 in ’s-Hertogenbosch hebben gevestigd. In september 1680 kocht hij het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Enkele maanden later werd hij lidmaat van de gereformeerde gemeente op attestatie uit Grave. Peter is driemaal getrouwd geweest. De naam van zijn eerste vrouw kennen we niet. In 1680 trad hij in Den Bosch in het huwelijk met Wilhelmina Willems van Outshoorn, in 1682 ten slotte met Heyltje Groenevelt uit Hedel. Peter had alleen uit zijn eerste huwelijk een dochter, Anna Barbara, in 1691 gehuwd met bakker Huybert Sam. Zij was de enige erfgenaam in het testament dat Peter en Heyltje in december 1698 opmaakten, en erfde onder andere het huis ‘den Boterwegh’ in Hintham en een pand Achter het Stadhuis. Enkele maanden later, op 9 maart 1699, overleed Peter, drie dagen later werd hij in de Sint-Jan begraven. Het is merkwaardig dat slechts enkele jaren later, aan het begin van de achttiende eeuw, de tekst op deze zerk blijkbaar al niet meer goed leesbaar was en in handschrift 1709 als sterfjaar 1695 is genoteerd in plaats van 1699. 1.

Geschiedenis

De naam Van Orsou(w) komt in de oudste legger niet meer voor. Evenmin wordt hij vermeld in Hs Martini. Waar de steen oorspronkelijk heeft gelegen is niet bekend. Pas op de plattegrond van 1991 wordt hij aangeduid, en wel op de huidige plek.

Personen

 Groenevelt, Heyltje
 Orsou, Anna Barbara van
Orsou, Peter van † 6-3-1695
 Outshoorn, Wilhelmina Willems van
 Sam, Huybert

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie