Bron: Foto RCE

 

234 Petrus van Macharen, 1539


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, de westelijke zerk van de zuidelijke rij van drie zerken

maten 54 x 62 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een gedeelte van een zerk met een tekstband, die tegen de westzijde van zerk 235 is aangelegd, alsof het ging om één zerk die in het midden gebroken is. In het midden van de zerk zien we een gedeelte van een driepas met daarin in reliëf een kelk met hostie.

Bijzonderheden

Hs 1709, 155.3 geeft de volgende tekst: ‘hic jacet sepultus Petrus de Macharen/ Beneficiat hujus altaris qui Obiit/ 1539 mensis novembris secunda.’ Peter is waarschijnlijk een natuurlijke zoon van heer Henrick van Macharen († 1493/4), rector van het altaar van Maria Magdalena in de Sint-Jan. Heer Peter was van 1496 tot en met 1498 als zanger aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap verbonden. Toen de Broederschap in 1504/5 een zanger te kort kwam bood Peter de helpende hand en zong een vijftal weken mee. Heer Peter was rector van het altaar van de Drie Koningen in de Sint-Jan, in de Barbarakapel onder de toren (zie plattegrond altaren, nr 49). In 1520 was hij een van de getuigen die de optekening van een mirakel in het Mirakelboek van Onze-Lieve-Vrouw ondertekende. Heer Peter overleed op 2 november 1539. 1.

Geschiedenis

De zerk kan niet in de leggers achterhaald worden. Ook in Hs Martini komt hij niet voor. De zerk wordt voor het eerst aangeduid op de plattegrond van 1991. Hij ligt dan op de huidige plek.

Personen

 Macharen, Henrick van
Macharen, Petrus van † 2-11-1539

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie