Bron: Foto RCE

 

233 Daniël van Emmerick, 1651


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, de oostelijke zerk van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 85 x 139 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft hier een eenvoudige wapen- en inscriptiezerk waarvan het oppervlak tamelijk glad is geworden.
De zerk heeft geen afsluitende rand. Bovenin zien we een cirkel, aangegeven door een dubbele gegraveerde lijn, met daarin in reliëf het wapen, dat is opgehangen met een lint aan de cirkel. De uiteinden van het lint zijn verder nog links en rechts te zien en eindigen onderaan in kwasten. Onder het wapen bevindt zich de eveneens eenvoudige inscriptie in kapitalen.

Wapens

Gedeeld; I een omgewende haan; II een emmer met omhoogstaand hengsel.

Bijzonderheden

Daniël van Emmerick werd in 1563 of 1564 geboren uit het
huwelijk van Willem Jans van Emmerick die van 1579 tot 1586 stadssecretaris was - en diens eerste vrouw Peterken Daniels Loden. Daniël werd priester en is in 1594 rector van een beneficie van drie weekmissen op het altaar van het H. Sacrament in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 6). In 1602 werd hij kanunnik in dezelfde kerk. Na de val van de stad verkreeg heer Daniël van de Staten-Generaal in Den Haag toestemming om in ’s-Hertogenbosch te blijven wonen op voorwaarde dat hij een eed van trouw aan de Staten-Generaal zou afleggen. Voor zover bekend bleef hij inderdaad in zijn geboortestad wonen en werd hij na zijn dood in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 113; Nieuw 505; Martini 315; Smits 109C) *
In ieder geval vanaf 1707 stond dit graf geregistreerd als kerkgraf. In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de vierde travee vanaf het transept, een plek die hij al sinds 1707 innam. Waarschijnlijk lag hij al in 1912 op de huidige locatie.

Personen

Emmerick, Daniël van † 30-4-1651
 Emmerick, Willem Jans van
 Loden, Peterken Daniels

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie